Business Hi-Tech

Cu cine se bate MacBook Air pe piata laptop-urilor ultrasubtiri dedicate oamenilor de afaceri

17.03.2008, 21:13 72

MacBook Air, laptopul ultraportabil lansat de curand de catre compania americana Apple, va avea o misiune dificila in incercarea de a se impune pe piata locala, tinand cont de pretul ridicat de vanzare (circa 1.900 de euro) si de principalele dezavantaje ale dispozitivului (lipsa unei interfete de retea traditionala Ethernet si absenta unitatii optice de scriere/citire a DVD-urilor).
Aceste caracteristici, de care majoritatea concurentilor sai deja dispun, ar putea reprezenta bariere peste care unii utilizatori nu ar putea trece, considera analistii. Apple a mizat in totalitate pe tehnologia wireless, atat pentru accesul la internet, cat si pentru transferul de date (unitatile optice se pot accesa tot de la distanta, prin intermediul aplicatiei Remote Disc, ce se poate conecta la orice sistem Mac sau Windows ce dispune de o conexiune Wi-Fi).
In Statele Unite sau Europa de Vest, retelele wireless sunt foarte comune, marile orase avand de obicei peste 200 de astfel de puncte de acces la internet, in timp ce in Romania compania irlandeza free-hotspot.com, spre exemplu, a anuntat de curand ca dispune de 253 de puncte de acces la nivelul intregii tari.
Potrivit oficialilor Apple, MacBook Air este cel mai subtire laptop din lume, insa, cu cateva zile inainte de lansarea internationala a acestuia, grupul japonez Toshiba a prezentat un nou model din seria Portege R500, sustinand ca este cel mai usor laptop din lume. Un alt concurent puternic pe segmentul laptopurilor de greutate si dimensiuni reduse este Sony, care promoveaza puternic gama Vaio. Producatorul chinezesc Lenovo a lansat de asemenea propriul concurent pentru MacBook Air, denumit Thinkpad X300.
Aceste cateva exemple reprezinta doar inceputul unei batalii lungi dintre Apple si restul producatorilor de computere portabile, batalie pe care compania americana o poarta si pe segmentul mobilelor de tip smartphone, unde iPhone a urcat pe pozitia a treia in topul celor mai bine vandute terminale "inteligente", conform firmei de analiza a pietei Canalys.
Intel, cel mai mare producator de microprocesoare din lume, a anuntat de curand ca va oferi si altor producatori de PC-uri procesorul miniaturizat Core 2 Duo, care i-a permis companiei Apple sa reduca dimensiunile MacBook Air pana la 1,93 centimetri (in zona sa cea mai subtire, dispozitivul nu depaseste 0,4 centimetri grosime).
Procesorul utilizat in MacBook Air reprezinta de fapt o versiune de dimensiuni reduse a unui chip pe 65 de nanometri Core 2 Duo, care provine din linia mai veche de procesoare Merom. Dimensiunile acestuia sunt cu 60% mai mici decat cele ale procesoarelor din gama.
Chip-ul utilizeaza mai putina energie pentru a oferi performante comparabile cu echivalentele sale de dimensiuni normale, insa frecventa acestuia nu poate atinge nivelul celor mai recente procesoare Intel. Performanta bruta nu este insa o caracteristica esentiala pentru Apple, care isi optimizeaza sistemul de operare Mac OS X pentru a obtine randament din orice procesor utilizat.
Purtatorii de cuvant ai Intel nu au dorit sa ofere detalii despre companiile care au achizitionat procesorul din MacBook Air, insa conglomeratul media online CNET a raportat ca primii doi producatori de PC-uri care ar putea utiliza chip-ul sunt Lenovo si Fujitsu Siemens Computers.
Cu toate acestea, Apple este increzatoare in succesul noului sau laptop, atat pe plan international, cat si pe plan local.
"Ne asteptam ca MacBook Air sa se vanda bine in Romania. Exista consumatori care si-au manifestat deja interesul, iar numarul precomenzilor a ajuns deja la peste 200 in ultimele doua saptamani", a declarat pentru ZF Valentin Ibanescu, directorul departamentului de retail al I.R.I.S. (Integrated Romanian Informations Systems), distribuitorul exclusiv al produselor Apple pe piata locala.
La inceputul lunii trecute, I.R.I.S. a anuntat ca accepta precomenzi pentru MacBook Air la magazinul sau online, la pretul de aproximativ 6.800 de lei, TVA inclusa (1.834 de euro). Produsul urmeaza sa fie disponibil pe stoc la sfarsitul lunii curente.
Oficialii companiei nu au dorit sa ofere un obiectiv de vanzari pentru anul curent, insa au precizat ca se asteapta ca nivelul acestora sa plaseze laptopul intre sistemele MacBook si MacBook Pro, care genereaza impreuna 60% din veniturile de 12 mil. euro estimate de catre I.R.I.S. pentru anul 2007.
Cu un ecran wide de 13,3 inchi (33,8 centimetri), memorie de 2 gigabytes, conectivitati Wi-Fi si Bluetooth, trackpad cu tehnologie multi-touch (introdusa comercial pentru prima oara in cadrul iPhone-urilor), MacBook Air este disponibil in doua variante - modelul standard, cu procesor Intel Core 2 Duo la 1,6 GHz si hard disc de 80 de gigabytes, respectiv modelul de top, care are procesorul tactat la 1,8 GHz si dispune de unitate de stocare SSD (Solid State Drive) de 64 de gigabytes.
Spre deosebire de hard discurile traditionale, dispozitivele SSD nu contin piese in miscare, facilitate ce ce reduce semnificativ timpul de acces si elimina riscurile pierderilor de date survenite in urma socurilor mecanice.
Preturile de vanzare ale sistemelor sunt de 1.892 de euro, respectiv circa 3.000 de euro, insa modelul SSD nu este inca disponibil in magazinul online local. In Statele Unite, cele doua modele MacBook Air costa 1.800 de dolari (1.224 de euro), respectiv 3.100 de dolari (2.140 de euro).
Grupul japonez Toshiba a lansat de curand pe piata locala un nou model de laptop din gama Portege, despre care sustine ca este cel mai usor din lume. Portege R500 cantareste doar 780 de grame si este primul laptop Toshiba care dispune de memorie de stocare flash SSD (Solid State Drive) de 64 de gigabytes. Laptopul are un ecran de tip wide cu diagonala de 12,1 inchi (30,7 centimetri) si utilizeaza un procesor Intel Core 2 Duo cu consum redus de energie, ce ruleaza la frecventa de 1,2 GHz. Sistemul dispune de 2 GB memorie RAM, unitate optica de inscriptionat DVD-uri, conectivitati Wi-Fi, Bluetooth si Firewire. Sistemele Toshiba Portege R500 sunt distribuite de catre compania locala Scop Computer si costa aproximativ 2.600 de euro, cu TVA (circa 9.700 lei). Un alt potential concurent pentru MacBook Air il reprezinta seria Sony Vaio SZ. In configuratie standard, sistemul VGN-SZ740 utilizeaza un procesor Intel Core 2 Duo tactat la 2 GHz, are 2 GB memorie RAM, hard disc de 120 de gigabytes si unitate DVD writer.
Asemenea MacBook Air, laptopul Vaio dispune de un ecran wide de 13,3 inchi cu camera web incorporata si are conectivitati Wi-Fi si Bluetooth. Produsul nu are optiune de unitate de stocare SSD, insa dispune de modul de cititor de amprente Pretul de vanzare al laptopului este de aproximativ 1.430 de dolari (987 de euro).

Cu tehnologie din iPhone

Cu un ecran wide de 13,3 inchi (33,8 centimetri), memorie de 2 gigabytes, conectivitati Wi-Fi si Bluetooth, trackpad cu tehnologie multi-touch (introdusa comercial pentru prima oara in cadrul iPhone-urilor), MacBook Air este disponibil in doua variante.

De la 1.000 de euro

In configuratie standard, sistemul Sony Vaio SZ VGN-SZ740 utilizeaza un procesor Intel Core 2 Duo tactat la 2 GHz, are 2 GB memorie RAM, hard disc de 120 de gigabytes si unitate DVD writer. Asemenea MacBook Air, laptopul Vaio dispune de un ecran wide de 13,3 inchi cu camera web incorporata si are conectivitati Wi-Fi si Bluetooth.

Cel mai usor din lume?

Portege R500 cantareste doar 780 de grame si este primul laptop Toshiba care dispune de memorie de stocare flash SSD (Solid State Drive) de 64 de gigabytes. Laptopul are un ecran de tip wide cu diagonala de 12,1 inchi (30,7 centimetri) si utilizeaza un procesor Intel Core 2 Duo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO