Business Hi-Tech

Croaziera hi-tech cu Queen Mary 2

21.01.2004, 00:00 71

E imposibil sa nu fi auzit de Quuen Mary 2, cel mai mare pachebot din lume, recent lansat la apa in Marea Britanie. Cum nu este totalmente exclus sa urcati vreodata la bord, merita sa stiti la ce sa va asteptati, pentru a va descurca in "hatisul" hi-tech.
Queen Mary 2 nu este numai cel mai mare vas de croaziera ci si unul dintre cele mai luxoase si bine dotate din punct de vedere tehnologic. Pachebotul de 800 de milioane de dolari care a plecat in calatoria de inaugurare catre Florida, este echipat de la prova pana la pupa cu tot felul de gadget-uri digitale.
Din momentul in care pasesc pe pasarela, calatorilor li se servesc ultimele "aperitive" hi-tech. Un sistem de securitate urmareste permanent cine urca la bordul navei si cine debarca si tine evidenta datelor din pasapoarte. In camere, pasagerilor li se ofera filme la cerere, televiziune si acces la Internet de mare viteza.
Fiecare dintre cele 1.310 cabine aflate la bordul pachebotului (cinci apartamente duplex, patru apartamente normale, sase de lux, 706 camere cu balcon si cu vedere catre ocean si 281 de camere interioare) sunt conectate la Internet astfel incat pasagerii isi pot face rezervari pentru cina din ziua in care ajung la tarm sau isi pot planifica excursii.
Sistemul este controlat de cartele cu coduri de bare pe ele, asemanatoare cu cartile de credit. Fiecare pasager primeste un astfel de card in momentul imbarcarii. Cartelele, care include si fotografii ale posesorilor, sunt scanate de fiecare data cand calatorii coboara de pe nava sau urca la bordul ei. Sistemul de carduri permite personalului angajat pe vas sa tina permanent evidenta cheltuielilor suplimentare pe care le face fiecare pasager.
In cazul in care nu ar mai functiona reteaua, datele nu s-ar pierde, constructorul asigurand si un sistem de backup. Reteaua a fost construita pe sistemul NetWare 6 produs de Novell si pe software Oracle si SQL pentru gestiunea bazelor de date.
Sistemul Ship Partner folosit pentru a urmari operatiunile legate de securitate, facturare, serviciile de televiziune sau telefonie, a fost furnizat de firma americana Discovery Travel Systems (DTS). Aplicatia este construita pe platforma OpenEdge, realizata de compania Progress Software. DTS furnizeaza de 12 ani sisteme de management pentru nave de croaziera.
Queen Mary 2 are o lungime de aproximativ 345 m (este cu numai 36 de metri mai "scurta" decat inaltimea totala a Empire State Building) si poate transporta pana la 2620 de pasageri si 1253 membri ai echipajului. Preturile pentru prima croaziera pleaca de la 2.869 $ de persoana pentru o camera interioara si urca la 37.499 $ pentru un apartament duplex.
Queen Mary 2 este cea mai mare dar si cea mai scumpa nava de croaziera care a fost vreodata construita. Are la bord un planetariu, primul instalat vreodata pe un vas maritim, o sala de bal, o biblioteca, o vinoteca, cinci piscine interioare si exterioare, un teatru pe doua etaje, un cazinou, magazine si locuri special amenajate in care pasagerii isi pot lasa copiii in grija bonelor britanice angajate pe pachebot.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO