Business Hi-Tech

Cristina Deac, R&M: "Dezordinea aeriana" a retelelor de fibra optica afecteaza viteza internetului

Cristina Deac, R&M: "Dezordinea aeriana" a retelelor de fibra optica afecteaza viteza internetului

Instalarea necorespunzatoare a retelelor de fibra optica afecteaza calitatea serviciilor de comunicatii

17.03.2008, 21:15 205

Retelele de fibra optica instalate, in special in Bucuresti, de operatorii de comunicatii nu respecta de multe ori standardele prevazute de producatori, fapt ce duce la scaderea vitezei conexiunilor, considera reprezentantii producatorului elvetian de echipamente de retea Reichle & Massari.
"Montarea fibrei optice prezinta cel putin doua aspecte importante de care trebuie sa se tina seama: instalarea cablului respectiv si terminarea acestuia. In ceea ce priveste tragerea cablului sau instalarea acestuia, in Romania standardele si regulile sunt doar pe hartie. Astfel, fibra atarna pe stalpi si prin copaci, sunt rezerve enorme de fibra 'uitate' pe stalpi, cablul optic face 'burti' intre solutiile de ancorare, care nu au nimic in comun cu standardele", a declarat pentru ZF Cristina Deac, Representation Office Manager al Reichle & De-Massari Romania.
"Standarde exista si ar trebui sa preocupe mai mult detinatorii de infrastructura, pe cei care administreaza domeniul public, pe operatorii de telecomunicatii care ofera servicii pe aceste infrastructuri, organele de reglementare etc. Calitatea echipamentelor pasive folosite in reteaua de comunicatii are un impact direct asupra serviciilor sustinute. In multe cazuri, dezordinea aeriana a fibrelor optice din Bucuresti are ca rezultat transmisii de date cu performante limitate. Retelele fizice trebuie sa sustina cerintele utilizatorilor care doresc mereu rate de transfer mai mari, aplicatii din ce in ce mai complexe", a adaugat ea.
R&M a inregistrat un volum de vanzari de peste 1,25 milioane de euro in 2007 pe piata locala, 65% din vanzari fiind cele realizate catre retelele private. Compania are in prezent patru angajati si isi deruleaza activitatea prin intermediul unei retele nationale de parteneri certificati. Produsele R&M sunt disponibile si prin lanturile retail Real si Kaufland.
Ponderea solutiilor de fibra optica a crescut anul trecut la 41,5% din totalul vanzarilor in Romania, fapt influentat de cererea in crestere pentru conexiuni de mare capacitate.
Pentru acest an, compania mizeaza pe o crestere a vanzarilor cu 40%, la 1,75 milioane de euro, pe fondul cresterii cererii pentru echipamente de retea.
Cristina Deac spune ca unul din sectoarele pe care compania se va concentra este cel imobiliar, intentia R&M fiind aceea de a-i convinge pe dezvoltatorii de asemenea proiecte ca implementarea unor retele de comunicatii in cladiri poate duce la cresterea valorii de vanzare sau inchiriere a imobilelor.
"Fie ca este vorba de centre de afaceri, de spatii de birouri sau de hale industriale, cladirile moderne fara o conectare sigura si eficienta la serviciile de telecomunicatii pot deveni accidental niste birouri in bezna, daca nu se acorda un interes egal atat retelelor electrice, cat si retelelor IT&C. Intr-un sector efervescent precum cel imobiliar, o retea eficienta de comunicatii ofera valoare adaugata spatiului respectiv", a spus Deac.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste segmentul de clienti care instaleaza retele private, R&M vizeaza extinderea colaborarilor cu alti integratori de sistem si, in acelasi timp, si pe proiecte desfasurate si in afara Bucurestiului.
"Din punctul de vedere al vanzarilor, strategia pentru retelele private are in centru reteaua de parteneri, respectiv dezvoltarea acesteia cu noi integratori de sistem, dezvoltarea regionala, pentru ca nu vrem sa ne concentram numai pe Bucuresti. Desi stim ca aici este ponderea cea mai mare, constatam ca sunt proiecte importante si in alte zone ale tarii", a adaugat Deac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO