Business Hi-Tech

Cresteri spectaculoase ale vanzarilor de DVD-recordere si camere digitale

05.08.2003, 00:00 20

Goana dupa multimedia digitala a generat vanzari spectaculoase ale echipamentelor de gen. Solutiile de stocare si in special DVD-recorderele, al caror pret a scazut in ultimii ani, inregistreaza cresteri semnificative.
De asemenea, incasarile producatorilor de camere digitale au sporit, chiar daca  pretul acestora coboara continuu.



Vanzarile de DVD-recorder: plus 550%
Numarul de computere (laptopuri si desktop) care s-au vandut in prima jumatate a acestui an cu DVD-recorder inclus a crescut de mai bine de cinci ori fata de aceeasi perioada a 2002, in special datorita reducerilor de preturi, apreciaza un raport al companiei de analiza a pietei NPD Group.
Practic, in primele sase luni s-au vandut aproape 210.000 de computere cu DVD-recorder, fata de 32.000 in prima jumatate a 2002, o crestere practic de 550%, spun analistii. De asemenea, numarul de echipamente DVD-recorder vandute separat de PC-uri a crescut spectaculos, se arata in raportul NPD. Pe primele sase luni ale 2003, s-au vandut mai bine de 58.000 de astfel de echipamente, o crestere procentuala de 316% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Vanzarile atat de mari in cazul laptopurilor si computerelor de birou echipate cu DVD recorder au fost generate de reducerile de preturi, precum si faptul ca aceste echipamente au devenit o componenta obisnuita a PC-urilor, spun specialistii NPD. Realizatorii raportului sustin ca trendul se va mentine si pe viitor, pe termen mediu, preturile continuand sa scada. Tot costul redus a generat si vanzarile spectaculoase din domeniul echipamentelor DVD separate, pretul lor coborand in medie de la 2.100 de dolari in 2001 la 936$ in 2002 si la 568$ anul acesta. De asemenea, popularitatea acestor echipamente a fost data si de faptul ca pe DVD-uri se pot stoca orice gen de fisiere multimedia sau chiar arhive de documente, care altfel ocupau o parte insemnata pe hard-discurile utilizatorilor.



Camerele digitale, tot mai populare
Vanzarile de camere digitale au crescut si ele spectaculos in ultimul an, cu mai bine de 26%, se arata intr-un alt raport realizat de NPD Group. Incasarile acestei industrii in perioada iunie 2002-mai 2003 au ajuns la 3,76 miliarde de dolari, fata de numai 2,99 miliarde in cele 12 luni anterioare. Studiul a aratat de asemenea ca aproximativ 85% dintre detinatorii de camere digitale folosesc emailul pentru a trimite fotografiile prietenilor sau rudelor, pe Internet. Si mai multi, aproximativ 88% dintre ei, scot fotografiile pe imprimanta pentru a le pastra si in formatul printat.
Datele privind utilizatorii de camere digitale sunt extrem de interesante. Aproximativ 27% dintre ei folosesc pozele pentru a realiza siteuri de internet personale, 17% creeaza cu aceste poze diverse ilustrate digitale, iar 18% spun ca le folosesc pentru a vinde produse pe Internet. Dintre cei care folosesc imprimanta pentru a scoate pozele pe hartie, 90% au imprimanta acasa. De asemenea studiile arata ca majoritatea detinatorilor de camere digitale nu si-au aruncat inca aparatele foto mai vechi. Peste 85% dintre ei inca mai folosesc si aparatul clasic.
"Acest studiu arata cat de repede au imbratisat utilizatorii tehnologia digitala si cat de repede s-a integrat aceasta in vietile noastre", a apreciat un analist al NPD. "Camerele digitale ofera utilizatorilor o gama larga de optiuni si rezultate imediate. Cresterea numarului de camere digitale a generat de asemenea cresteri in alte sectoare, precum imprimantele sau aplicatiile software pentru editarea fotografiilor", a apreciat el.
Raportul NPD Group a mai relevat faptul ca majoritatea femeilor prefera imaginile pe hartie (71% dintre utilizatoare au recunoscut acest lucru), iar multe aleg sa isi plaseze fotografiile ca wallpaper pentru computer (47% dintre ele). Barbatii prefera albumele digitale in detrimentul celor pe hartie (59% dintre cei interogati).
Mai bine de 78% dintre detinatorii de camere digitale stocheaza pozele realizate pe hard-discul computerului. Aproximativ 24% dintre cei interogati folosesc si carduri de memorie, 15% folosesc CD-uri inregistrabile, iar 6,5% inca utilizeaza sisteme Zip. DVD-urile nu sunt in acest moment folosite decat de 4% dintre fotografi, iar 3% dintre ei nu isi stocheaza pozele nicaieri, ci le sterg dupa un timp. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO