Business Hi-Tech

Cosmote sustine ca ANC ii afecteaza afacerile

08.03.2009, 17:16 16

Solicitarea avansata de Comisia Europeana privind alinierea tarifelor de interconectare a operatorilor de telefonie mobila romani la 5 eurocenti/ minut a fost primita cu pareri impartite din partea principalilor jucatori din piata.

Cosmote, al treilea operator de telefonie mobila, sustine ca proiectul de reducere graduala a tarifelor de interconectare este in conformitate cu reglementarile CE si are ca scop incurajarea concurentei pe piata.
"Trebuie avute in vedere conditiile specifice ale pietei din Romania, caracterizata de multi ani de existenta duopolului celor doi mari operatori mobili (Orange si Vodafone - n.r.). Tarifele de interconectare propuse de ANC pentru Cosmote reprezinta scenariul cel mai nefavorabil, pentru ca vom plati in continuare sume importante fiecaruia dintre cei doi operatori", au declarat reprezentantii Cosmote, citati de Mediafax.
"Pentru a permite existenta in Romania al unui al treilea operator puternic, capabil sa concureze eficient pe piata, autoritatea trebuie sa implementeze decizia, asa cum aceasta a rezultat in urma consultarii efectuate la nivel national", au mai spus reprezentantii Cosmote.
Reactia Cosmote survine declaratiilor reprezentantilor Vodafone si Orange, care, in urma unei scrisori publicate joi de CE, sustin ca ANC trebuie sa alinieze tarifele de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila la 5 eurocenti/minut de la 1 aprilie 2009, devansand termenul initial de 1 iulie 2010. Reprezentantii Vodafone si Orange mai spun ca stabilirea unor tarife de interconectare diferentiate, asimetrice, este o masura discriminatorie si intra in contradictie cu recomandarile CE.
Pe de alta parte, oficialii Telemobil (Zapp) spun ca termenele diferite de aplicare a tarifelor de interconectare reflecta diferentele de cost pentru reteaua Zapp.
"Telemobil a obtinut o licenta 3G care prevede dezvoltarea unei retele la nivel national, avand obligatii de acoperire neimpuse operatorilor GSM duopolisti", a declarat Laurentiu Anghel, avocatul operatorului.
Tariful de interconectare este suma platita de un operator pentru ca abonatii acestuia sa apeleze utilizatori din alte retele.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO