Business Hi-Tech

Cosmin Cosma, Preşedintele Asociaţiei Române de Fintech: Două lucruri ne trag cel mai mult în jos, respectiv integrarea tehnologiilor digitale, unde doar 17% dintre IMM-uri schimbă electronic date între ele sau cu băncile şi al doilea element care ne duce mai jos decât Bulgaria şi Grecia sunt serviciile publice digitale

Cosmin Cosma, Preşedintele Asociaţiei Române de...

Autor: Mircea Nica

11.10.2023, 17:50 528

În raportul acesta DESI de pe 2022 sunt două lucruri care ne trag cel mai mult în jos, respectiv integrarea tehnologiilor digitale, unde doar 17% dintre IMM-uri schimbă electronic date între ele sau cu băncile, pentru că nu avem infrastructura unui asemenea schimb de date, iar al doilea element care ne duce mai jos decât Bulgaria şi Grecia sunt serviciile publice digitale, a spus Cosmin Cosma, Preşedintele Asociaţiei Române de Fintech, în cadrul Conferinţei de prezentare a proiectului Antrepernorul de Top, organizată la sediul BNR, în care ZF este partener media.

“Dacă noi discutăm acum despre digitalizarea sistemului de afaceri din România, în momentul acesta băncile au făcut un progres major prin directive europeană de plăţi şi oferă interfeţe de open banking. Sunt reglementate, au început să funcţioneze , au început să fie utilizate de companii pentru a-şi digitaliza procesele financiare, dar există o bancă, care nu este bancă pentru că e trezoreria statului, care nu are un asemenea API (application programing interface)”, a mai adăugat Cosmin Cosma.

Ce a mai spus Cosmin Cosma, Preşedintele Asociaţiei Române e Fintech:

♦ Reprezint Asociaţia Română de Fintech, prin urmare reprezint o asociaţie de antreprenori. Noi antreprenorii avem trei caracteristici pe care trebuie să le aveţi în vedere atunci când interacţionaţi cu noi.

♦ Prima caracteristică este aceea că suntem foarte pragmatici. Discutăm de un duş rece atunci când vorbim de acest raport DESI (Digital Economy and Society Index), dar cel mai mare duş rece este atunci când număraţi actele de care ai nevoie ca să iei un credit la IMM Invest şi cât anume trebuie să printezi pentru acel IMM Invest.

♦ A doua caracteristică pe care o avem noi este că suntem încrezători şi anume avem credinţă în viitor şi nu ne plângem. Cea de-a treia caracteristică pe care o avem este aceea că suntem contrarieni, disruptive. Acest lucru înseamnă că de fapt noi vedem aici că problema nu este educaţia financiară sau educaţia de digitalizare. Este ca şi cum te-ai duce într-un sat şi ai spune că oamenii aceştia nu ştiu să cureţe portocale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO