Business Hi-Tech

Consumer Report, revista care a luat 10 mld. dolari din valoarea gigantului Apple

14.07.2010, 23:28 23

Valoarea gigantului american Apple s-a micşorat cu 10 miliardede dolari în urma recenziei negative a revistei americane ConsumerReports asupra celei mai recente variante a telefoanelor companiei,iPhone 4, relatează The Telegraph.
Prima ediţie a revistei, ale cărei recenzii au afectat imagineaunor companii precum Toyota, este cunoscută drept cea mai marerevistă americană de analiză şi testare a produselor de largconsum, cu un buget anual pentru teste de peste 20 de milioane dedolari. Primul număr al revistei a fost scos în ianuarie 1936 şieste deţinută de Uniunea Consumatorilor, o organizaţienonprofit.
Revista are peste 7 milioane de abonaţi şi apare în fiecare lună.Produsele testate sunt cumpărate din magazine şi nu primite gratisde la producători, susţin reprezentanţii publicaţiei, pentru a serealiza "analize corecte" faţă de consumatori.
Recenzia telefonului a fost o lovitură pentru Apple, a căruivaloare a depăşit în luna mai pe cea a Microsoft, cel mai mareproducător de software din lume şi unul dintre cei mai mari rivali,devenind cea mai valoroasă companie de IT din lume. Cu toateacestea, în urma scăderii valorii companiei cu 10 miliarde,raportul nu s-a schimbat, Apple menţinându-se pe primul loc.
În urma evaluării iPhone 4, Consumer Report nu a recomandattelefonul, argumentând că problemele cu semnalul, identificate deutilizatori încă de la punerea în vânzare a dispozitivului, suntîntemeiate. Acest lucru ar putea avea ca efect rechemarea înfabrică a iPhone 4, care în primul weekend de la lansare s-a vândutîn 1,7 milioane de exemplare.
Când degetul atinge partea din stânga jos a telefonului, semnalultelefonului se degradează semnificativ, până la pierdereaconexiunii dacă sunteţi într-o zonă cu acoperire slabă, a scrispublicaţia. Consumer Reports a ajuns la această concluzie după ce atestat trei telefoane iPhone 4, cumpărate din locuridiferite.
Toate telefoanele testate au indicat aceeaşi problemă. Sprecomparaţie, au fost testate şi versiuni precedente ale iPhone -3GS- precum şi un model de la rivalii Palm, fără să fie detectateanomalii de semnal.
Apple, companie condusă de Steve Jobs, nu a răspuns evaluărilorrevistei americane, dar a spus că toate telefoanele mobile îşipierd la un moment dat semnalul dacă sunt ţinute în poziţiidiferite.
La începutul lunii, oficialii Apple au recunoscut problema legatăde semnal, pe care au pus-o pe seama softului telefonului, care ararăta în mod eronat nivelul semnalului de la reţelele detelefonie.
În România, iPhone 4 va fi adus de Orange, distribuitorul exclusival telefoanelor Apple pe piaţa locală. El poate fi achiziţionat şidin magazine precum Altex, momentan la preţuri de 2.000 de euro, încondiţiile în care în SUA se vinde la 700 de dolari. Preţul mare nui-a împiedicat pe români să cumpere dispozitivul, la începutullunii oficialii Altex spunând că aveau deja două comenzi.

Date despre Cosumer Report

  • este cea mai mare revistă americană de analiză şi testare aproduselor de larg consum
  • prima ediţie datează din 1936
  • are un buget anual de teste de peste 20 mil. dolari
  • este deţinută de Uniunea Consumatorilor, o organizaţienonprofit din Statele Unite

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO