Business Hi-Tech

Conexiunile de mare viteza la Internet incep sa castige teren si in Europa de Est

04.08.2004, 00:00 15



Numarul de conexiuni de mare viteza la Internet (broadband - largime de banda de peste 1 Mbps) a crescut cu peste 50% anul trecut, spune compania americana de analiza IDC. Iar anula cesta va creste cu peste 75%.



In Romania, exista in prezent un numar de 36,400 de conexiuni de mare viteza la Internet, a declarat pentru Business Hi-Tech Madalin Lazarescu, analist al IDC Romania. Penetrarea ramane mica deocamdata, sub 10% din totalul conexiunilor la Internet, insa procentul mediu de crestere pe urmatorii patru ani va fi de 33 % conform IDC.



la finalul lui 2004 in Europa de Est vor fi in total mai bine de 1,6 milioane de utilizatori de broadband. Studiul realziat de compania americana a acoperit 11 tari din zona Est-Europeana (Romania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia si Untagia), continand de asemenea si previziunile privind aceasta piata pana in 2008.



Cei mai multi utilizatori de broadband sunt in acest moment in Polonia si Ungaria, aici fiind inregistrate si cele mai mari incasari din zona est-europeana analizata de IDC. Cele doua piete luate la un loc reprezinta 69% din numarul de conexiuni DSL (broadband pe linia de telefon fixa) din regiune, precum si 55% din numarul de utilizatori de servicii broadband prin cablu TV din cele 11 tari analizate. Penetrarea serviciilor broadband este mai mare in tari precum Slovenia sau Estonia, cu o populatie mai redusa ca numar. Aici, procentul de utilizatori de Internet este comparabil cu media statelor occidentale, se arata in studiul IDC.



Analistii apreciaza ca serviciile de Internet de mare viteza incep sa inlocuiasca clasicul dial-up prin telefonul fix, devenind ceva obisnuit si in tarile est-europene. "In special utilizatorii inraiti de dial-up au migrat spre aceste noi solutii, DSL sau cablu TV, care au devenit disponibile si in aceasta regiune", a explicat un analist IDC specializat in telecom.



Preturile raman in continuare principala problema a trecerii la servicii broadband, estimeaza IDC, in unele cazuri ele fiind mai mari decat in Europa occidentala. "Exista presiune continua de micsorare a preturilor si de crestere constanta a largimii de banda asigurate utilizatorilor", a spus analistul companiei americane.



In ciuda problemelor, serviciile de acces de mare viteza la Internet raman unul din principalii factori de crestere a pietelor telecom din regiunea est-europeana. Cresterea numarului de utilizatori se va mentine la cote ridicate si in urmatorii ani, estimeaza analistii, iar reducerea preturilor va continua, companiile incercand astfel sa raspunda cerintelor specifice ale pietei est-europene. Operatorii de cablu vor trebui cat de curand sa asigure din ce in ce mai multe servicii pentru utilizatori, pentru a combate astfel tendinta de scadere a venitului mediu pe utilizator, tendinta resimtita in toate pietele analizate.



In zona est-europeana au inceput de asemenea sa apara noi solutii de conectare la Internet de mare viteza, prin sisteme wireless, combinatii fix-wireless, sau chiar prin satelit. "Deocamdata aceste servicii nu au un impact serios in piata, ele ramand un segment de nisa", a spus analistul IDC. Serviciile de cablu si cele prin linie telefonica fixa raman cele mai raspandite si usor de accesat, cu un pret relativ acceptabil pentru utilizator.



In Romania, studiile realizate anul trecut arata ca 22,3% din totalul gospodariilor urbane detineau un calculator personal si numai 12,2% aveau acces la Internet. Companiile autohtone folosesc in general conexiuni de viteza redusa, cum ar fi linia telefonica fixa (61,9%), serviciile mobile GPRS sau CDMA (8,9%) si cele de tip ISDN (8,3%). Numai 37,6% dintre firme isi permit sa plateasca servicii de acces la Internet prin linie dedicata, care inseamna obligatoriu broadband. Dintre toate companiile care au participat la sondaj, 17,5% au declarat ca folosesc Internetul prin cablu TV, 7,6% pe cel prin unde radio iar 7,3% se "leaga" la web prin fibra optica.



Linie inchiriata la RomTelecom folosesc numai 5,4% dintre companii, in timp ce 2% dintre ele apeleaza la servicii de tip ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line).



Datele statistice arata ca in 2003, in Romania numai 32.600 de abonati la cablu foloseau si serviciile de Internet, iar 6.700 foloseau servicii DSL (linii inchiriate).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO