Business Hi-Tech

Concurenta da unda verde preluarii Zapp

Concurenta da unda verde preluarii Zapp

Compania a fost cumparata de Cosmote pentru 61 de milioane de euro

27.10.2009, 23:15 34

Consiliul Concurentei (CC) a autorizat preluarea operatorului detelecomunicatii mobile Telemobil de catre Cosmote MobileTelecommunications, prin dobandirea controlului unic asupracompaniei, sustinand ca tranzactia nu va crea o pozitie dominantapentru operatorul controlat de grupurile OTE si DeutscheTelekom.

Cosmote a semnat pe 30 iunie un acord pentru achizitiaTelemobil, care detine o licenta 3G si una in banda de frecvente de450 MHz, tranzactia presupunand plata a 61 de milioane de europentru actiuni si preluarea de catre compania elena a unor datoriisi alte obligatii financiare in valoare de 146 de milioaneeuro.

"CC a constatat ca exista o suprapunere de activitati economicedesfasurate de catre Telemobil si societatile comerciale membre alegrupului Deutsche Telekom (Germania), in principal pe piata deretail a serviciilor de telefonie mobila si pe pietele decomercializare a acestor servicii. Analiza intreprinsa de CC arelevat faptul ca prin aceasta operatiune nu se creeaza sau seconsolideaza o pozitie dominanta si, ca urmare, nu exista indoieliprivind compatibilitatea acestei operatiuni cu un mediuconcurential normal", spun reprezentantii ConsiliuluiConcurentei.

Presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, a declarat capreluarea creaza premisele dinamizarii concurentei pe pieteleserviciilor de comunicatii electronice mobile, in special pe piataserviciilor de telefonie mobila si a accesului la internet,rezultatul anticipat fiind cresterea posibilitatilor de alegere aleconsumatorului final.

"In prezent, nu am identificat probleme care ar putea afectaconcurenta, dar vom monitoriza evolutia acestor piete si vomcolabora in continuare cu ANCOM, iar in 2012 ii vom sprijini inreanalizarea alocarii licentelor in banda de 400 MHz", a spusChiritoiu.

Conform datelor transmise de ANCOM, in martie 2012 expiratermenul de valabilitate a licentei din banda 450 MHz detinuta deTelemobil. In 2008, veniturile Telemobil s-au ridicat la 61milioane de euro, in timp ce portofoliul depasea 374.000 deabonati.

In primele sase luni, Cosmote a raportat venituri de 203,1milioane euro. La finele lunii iunie, Cosmote Romania avea 6,33milioane de clienti, comparativ cu 4,64 milioane de lei in urma cu12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO