Business Hi-Tech

Compania Alcatel-Lucent caută studenţi care ştiu programare

Compania Alcatel-Lucent caută studenţi care ştiu programare

Alice White crede că tinerii care vor să lucreze în industria telecom trebuie să se înscrie în programe de internship încă de când sunt studenţi

Autor: Adelina Mihai

02.08.2011, 00:05 1008

Alice E. White, una dintre cele mai puternice femei aflate laconducerea furnizorului global de servicii şi echipamente decomunicaţii Alcatel-Lucent, spune că una dintre politicile de HRpromovate de gigantul franco-american o reprezintă recrutareacontinuă, menită să ajute la inovarea tehnologiilor şiechipamentelor produse de companie.

În prezent, aproape în fiecare departament al Alcatel-LucentRomânia există câte una sau două poziţii deschise pentru studenţiicare vor să se înscrie pe perioada verii într-un program deinternship.

"Atunci când organizezi echipele de angajaţi cu tinericercetători curioşi, care au mereu întrebări, alături decercetători cu experienţă, care cunosc tehnologiile deja inventate,rezultă o combinaţie care aduce ino­vaţie. De aceea, Alcatel-Lucentface în continuare angajări în toată lumea", a spus White, prezentăieri la o şcoală generală din Bucureşti, în cadrul unui evenimentorganizat de Fundaţia Alcatel-Lucent şi Salvaţi Copiii. White, carea fost până în urmă cu două luni vicepreşedinte al laboratoarelorde cercetare şi dezvoltare Bell în America de Nord, este în prezentChief Scientist în cadrul laboratoarelor Bell, funcţie din carecoordonează activitatea a 1.200 de oameni de ştiinţă, cercetătorişi ingineri. În România, Alcatel are aproape 1.600 de angajaţi.

O carieră "singuratică"

Pentru a face un internship la Alcatel România, studenţiitrebuie să cunoască limbaje de programare precum C, C++, Java, JavaAndroid sau Unix, iar acestea se pot transforma în joburipart-time. În ceea ce priveşte poziţiile full-time, compania cautăîn prezent patru ingineri.

În opinia lui Alice White, tinerii care vor să se angajeze înindustria telecom trebuie să încerce întâi să se înscrie înprograme de internship încă de când sunt studenţi, pentru că astfelpot afla dacă le-ar plăcea să lucreze în domeniul în care studiazăşi totodată acumulează experienţă şi ar putea să se şi angajeze încompania respectivă. "Adesea îi aud pe studenţi vorbind desprefaptul că o carieră în domeniul ştiinţific este o carieră«singuratică», pentru că trebuie să stai toată ziua în laborator.Eu le spun însă că abilităţile de comunicare, dezvoltate şi înrela­ţiile cu colegii de muncă sunt foarte importante pentru uncercetător, pe lângă perseverenţă, pentru că dacă eşti un buncomunicator, poţi face lucruri măreţe în domeniul în care lucrezi",a adăugat White.

Absolventă a unui doctorat în fizică în cadrul universităţiiHarvard, Alice White şi-a început cariera în Alcatel în urmă cu 29de ani, unde a ocupat diverse poziţii de-a lungul timpului:director de cercetare pentru fizica materialelor, director alprogramului de cercetare Integrated Photonics Research sauvicepreşedinte al centrului de cercetare- dezvoltare pentru fizicăşi tehnologii.

"Mi-a fost foarte greu să obţin prima slujbă, pentru că eraufoarte puţine femei în domeniul tehnic. Odată ce am intrat înlaboratoarele Bell, mi-a fost puţin mai greu să câştigcredibilitate în rândul colegilor, însă odată ce am reuşit acestlucru, lucurile au mers foarte bine", a mai spus ea. În timp ce îndiscuţiile despre noile generaţii de angajaţi purtate de oficialila nivel internaţional se vorbeşte despre joburile project-based,cu contracte pe perioadă determinată şi despre eliminareaconceptului de "carieră pentru o viaţă" în aceeaşi companie, încămai există executivi care preferă să iasă la pensie de la actualulangajator.

Afaceri de 87 mil. euro

"Şi în unele zone din America, cum e Sillicon Valley, existătendinţa ca oamenii din domeniul tehnic să-şi schimbe des jobul,pentru că nu îi interesează prea mult cariera într-o singurăcompanie, ci provocările care le sunt oferite la job. Eu am rămasla aceeaşi companie pentru că am avut mereu noi oportunităţi dedezvoltare şi de fiecare dată simţeam aceste treceri ca pe nişteschimbări de job", a adăugat White.

Alcatel-Lucent este unul dintre cei mai mari producători deechipamente de telecom, după Nokia şi Ericsson, având o cifră deafaceri de 86,6 mil. euro la finele anului trecut, în scădere cu29% faţă de anul anteri­or. La finele lui 2010, compania avea 1.524de sa­lariaţi, cu peste 220 mai puţini decât în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO