Business Hi-Tech

Comisia Europeana amendeaza Microsoft

25.03.2004, 00:00 20

Comisia Europeana a hotarat sa amendeze Microsoft cu 497,2 milioane de euro, cea mai mare sanctiune impusa vreodata de Uniunea Europeana unei companii, considerand ca grupul american a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata aplicatiilor software.
Hotararea Comisiei Europene prin care grupul Microsoft este obligat sa isi modifice strategia de afaceri a creat un precedent pentru anchetele antitrust in care va fi implicat pe viitor producatorul de aplicatii software, considera comisarul european pentru Concurenta, Mario Monti. Alte doua anchete privind activitatea Microsoft sunt in derulare. In opinia unor experti, hotararea pronuntata miercuri poate fi invocata in celelalte doua cazuri.
Monti a precizat ca valoarea sanctiunii financiare a fost calculata in functie de cifra de afaceri inregistrata de Microsoft in tarile europene afectate de "comportamentul sau ilegal", si nu in functie de vanzarile obtinute la nivel international.
Totodata, grupul american trebuie sa prezinte companiilor care activeaza pe piata serverelor informatii "corecte si complete", in cel mult 120 de zile. De asemenea, Microsoft este obligat sa ofere in 90 de zile versiuni ale sistemului de operare Windows fara programul Media Player.
In opinia autoritatilor europene, sistemul de operare Windows, folosit de peste 95% din computerele personale din intreaga lume, este "aproape un monopol".
In luna ianuarie, compania anticipa ca va incheia primul trimestru al anului cu venituri de 8,6 miliarde de dolari si un profit operational de 3,1 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO