Business Hi-Tech

Citigroup: Succesul Vista va mari profitul Microsoft

06.04.2007, 21:38 7

Citigroup, cea mai mare companie din lume care ofera servicii financiare, a marit estimarile profitului si veniturilor Microsoft pentru al treilea trimestru fiscal, in urma evolutiei favorabile a noului sistem de operare Windows Vista, scrie Bloomberg.
Pentru T3, analistul Brent Thill a marit estimarile pentru profit cu 2 centi, la 47 centi (35 eurocenti) pe actiune si se asteapta la vanzari de 14,1 mld. dolari (10,55 mld. euro), comparativ cu estimarea anterioara de 13,8 mld. $ (10,32 mld. euro). Compania a anuntat saptamana trecuta ca a vandut 20 mil. licente de Windows Vista in prima luna de la lansarea oficiala de pe 30 ianuarie. Pretul actiunilor Microsoft a crescut cu 63 de centi (2,3%), inchizand la 28,5 $ (21,32 euro) pe bursa Nasdaq. Comparativ cu anul trecut, actiunile au inregistrat o scadere de 4,6%. Pe de alta parte, Microsoft a primit o lovitura din partea Comisiei Europene, care - conform unui document confidential publicat de Financial Times, va obliga gigantul IT sa ofere concurentei informatii tehnice referitoare la sistemul de operare Windows, pe care grupul american le considera valoroase, in schimbul unor sume foarte reduse.
Microsoft trebuie sa acorde firmelor concurente licente pentru informatii tehnice, conform unei decizii adoptate de executivul european in urma cu trei ani, pentru a creste interoperabilitatea dintre produsele software destinate serverelor si sistemul Windows.
Comisia a acuzat Microsoft, saptamana trecuta, ca impune taxe prea ridicate pentru acordarea de licente, in conditiile in care grupul american a solicitat pana la 5,95% din veniturile obtinute de diviziile din domeniul serverelor. Institutia europeana va permite companiei sa perceapa doar o fractiune din acest procent, se arata in documentul obtinut de FT. In cazul in care Microsoft ar impune taxele solicitate, concurentii si-ar putea recupera costurile de dezvoltare doar dupa sapte ani de la investitie, potrivit estimarilor expertului Comisiei Europene, Neil Barrett.
Expertul, recomandat Comisiei Europene de Microsoft, apreciaza ca o taxa de licenta de 1% ar fi prea ridicata, iar un nivel de 0% ar fi mai potrivit. "Putem concluziona ca taxele de licenta propuse de Microsoft au un nivel prohibitiv... si ar trebui reduse in conformitate cu aceasta analiza", se mai spune in document.
Trei concurenti ai Microsoft, respectiv IBM, SUN si Oracle, care au analizat schema de preturi, au ajuns la aceeasi concluzie, potrivit careia nivelul ridicat al preturilor impuse de Microsoft nu permite dezvoltarea unor produse viabile din punct de vedere economic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO