Business Hi-Tech

Cisco: echipamentele telecom au crescut incasarile si profitul

12.08.2004, 00:00 15

Cisco, liderul pietei de echipamente pentru retele de date, a anuntat pentru trimestrul patru al anului fiscal (incheiat la 31 iulie) venituri un pic peste asteptarile analistilor de pe Wall Street.
Directorul executiv (CEO) John Chambers a atras atentia insa ca situatia economiei nu este la fel de buna ca acum trei luni. El a mentionat acest lucru in urma intalnirilor avute cu unii dintre cei mai puternici directori executivi din Statele Unite care nu mai sunt asa optimisti ca acum trei luni. "Mare parte din cei cu care am vorbit estimeaza ca economia va creste intr-un ritm mai lent si de aceea trebuie sa fie mai atenti la semnalele pietei", a spus directorul Cisco.
Totusi, Chambers a tinut sa precizeze ca produsele Cisco sunt foarte cerute de companiile americane, in special cele din telecomunicatii, care au dat cele mai mari comenzi din ultimii trei ani. Pe trimestrul fiscal patru, profitul net al Cisco a fost de 1,38 miliarde de dolari, in crestere cu 41% fata de cele 982 milioande de dolari obtinute cu un an in urma. Incasarile totale au fost de 5,9 miliarde $, fata de 4,7 miliarde $ in perioada similara din anul fiscal anterior si fata de cele 5,62 miliarde $ in trimestrul trei, incheiat in aprilie. Analistii estimasera ca Cisco va anunta vanzari totale de 5,88 miliarde $.
Anuntul privind veniturile in crestere facut de Cisco vine dupa ce, in urma cu cateva saptamani, companii precum IBM si Microsoft au dat publicitatii rezultate financiare foarte bune, dar au mentionat acelasi ton retinut privind viitorul, prin prisma scaderii apetitului companiilor de a face noi achizitii. Anul fiscal incheiat in iulie inseamna pentru Cisco o revenire dupa caderea severa suferita in perioada de dupa crahul dot-com, coroborata cu stagnarea pe piata de telecomunicatii. Vanzarile anuale ale companiei s-au ridicat la 22 miliarde dolari comparativ cu 18,9 miliarde in anul fiscal 2003.
"Sunt pe val, dar nu au lansat artificiile", a comentat Steve Kamman, analist la CIBC World Markets, spunand ca veniturile raportate in ultimul trimestru sunt bune, dar nu extraordinare cum par la prima vedere. "Acum intrebarile sunt cand vor apasa acceleratia si cum vor face acest lucru", a continuat Kamman.
O potentiala problema pentru companie este cresterea stocurilor de echipamente, pentru ca, spun analistii, asta inseamna ca Cisco a spraevaluat cererea pietei. Astfel, in al treilea trimestrul fiscal stocurile au fost de 1,1 miliarde, in crestere de la 933 milioane in trimestrul doi, si au ajuns la 1,2 miliarde in trimestrul patru. Chambers impreuna cu directorul financiar Dannis Powell au explicat in conferinta de presa ca aceasta crestere a stocurilor este calculata si face parte din efortul companiei de a putea satisface in orice moment cererea sezoniera.
andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO