Business Hi-Tech

Cinca: Retailul electro-casnic va trece de 1,4 mld. euro

Cinca: Retailul electro-casnic va trece de 1,4 mld. euro

Dragos Cinca, presedintele Flamingo: Ne vom creste suprafata totala a magazinelor pe care le detinem de la 45.000 de metri patrati estimati anul acesta la 60.000 mp la finalul anului viitor si 80.000 mp in 2008.

22.09.2006, 19:06 21

Piata locala de retail de electronice si electrocasnice se va cifra la 1,4 de miliarde de euro in 2009, in crestere cu aproximativ 50% fata de anul acesta, cand piata a fost estimata la 900 de milioane de euro, a declarat pentru ZF Dragos Cinca, presedintele Flamingo, precizand ca aceasta este doar "o evaluare conservativa".
In schimb, seful Altex, principalul concurent Flanco, Dan Ostahie, evalueaza piata din acest an la aproximativ 700 de milioane de euro, sub pragul de 800 de milioane de euro depasit in 2005.
"Scaderea pietei vine ca urmare a nivelului foarte ridicat de consum prin creditare din perioada 2003-2005, dar si a politicii Bancii Nationale de temperare a consumului prin contractarea de credite", a fost explicatia lui Ostahie.
Avand in vedere aceasta estimare, strategia Flamingo pentru urmatorii trei ani, stabilita in cadrul prospectului de IPO, este reprezentata de extinderea prin magazine de suprafete foarte mari.
"Prin suprafete foarte mari ma refer la aproximativ 2.000 de metri patrati, insa magazinele pot ajunge si la 3.000 de metri patrati", a explicat Cinca. "Astfel, ne vom creste si suprafata totala a magazinelor pe care le detinem, de la 45.000 de metri patrati estimati anul acesta la 60.000 la finalul anului viitor si 80.000 mp in 2008", a mai spus presedintele Flamingo.
Pana in prezent, Flamingo a deschis patru magazine cu suprafete foarte mari - Flanco World, insa numarul acestora va creste la sase sau sapte la finalul anului acesta, iar pana in decembrie 2007 vor fi cel putin 15 astfel de magazine, a estimat Dragos Cinca. "Aceste estimari se bazeaza pe faptul ca avem deja contracte semnate pentru 10 magazine Flanco World", a explicat el.
In schimb, in urma preluarii Flanco, grupul a redus numarul de magazine de la 200 la aproximativ 160, pe motive de pozitionare a acestora. "Sa luam spre exemplu un oras mic din Romania. Acolo nu era loc si pentru un magazin Flamingo si pentru un Flanco si se platea chirie pentru doua locatii", a mai spus Cinca. De asemenea, tot din aceleasi motive, numarul angajatilor s-a redus de la 2.000 la 1.400, fiind afectate si board-urile initiale ale Flamingo si Flanco.
Ca parte a strategiei Flamingo pentru urmatorii trei ani se numara si maximizarea vanzarilor pe metru patrat. Presedintele companiei a spus, avand in vedere previziunile pentru anul acesta cu privire la cifra de afaceri, de 160 de milioane de euro, si la numarul de metri patrati, ca vanzarile pe metrul patrat sunt de aproximativ 3.550 de euro.
"Exista insa magazine in Germania sau Italia care au depasit deja vanzari de 10.000 de euro pe metrul patrat, iar in Cehia, spre exemplu, unde piata este estimata la un miliard de euro anul acesta, in conditiile in care populatia reprezinta jumatate din populatia Romaniei, magazinele au vanzari de 4.000 de euro pe metrul patrat", a spus Dragos Cinca.
Presedintele Flamingo, care detine 41,3% din companie, a declarat ca nu are in plan sa vanda actiuni, cel putin nu pana in 2008. Recent, Flamingo Computers a imprumutat de la actionarul majoritar al grupului Flamingo International, Dragos Cinca, 500.000 de euro, fondurile urmand sa fie utilizate pentru asigurarea capitalului de lucru.
"Nu este vorba de o suma foarte mare. Am avut acesti bani disponibili in urma unei tranzactii imobiliare si am preferat ca acestia sa mearga la companie", a spus Cinca.
Suma imprumutata va fi rambursata pana la 20 august 2007, cu o dobanda egala cu rata dobanzii de referinta practicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In prezent, rata dobanzii BNR se ridica la 8,75%. Flamingo International controleaza peste 99% din capitalul social al Flamingo Computers. La randul sau, Flamingo International este controlata de Dragos Cinca, omul de afaceri detinand 61,53% din capitalul social al grupului. Flamingo Computers asigura activitatea de retail a grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO