Business Hi-Tech

CEO Orange: Deutsche Telekom ar putea fi interesat de achizitia RCS&RDS sau Zapp

CEO Orange: Deutsche Telekom ar putea fi interesat de achizitia RCS&RDS sau Zapp

Richard Moat, CEO al Orange Romania: Imi imaginez ca ar putea fi miscari de consolidare pe piata pentru ca Deutsche Telekom nu are o licenta 3G si sunt sigur ca isi va dori una.

23.06.2008, 19:24 20

Grupul german Deutsche Telekom, care a intrat recent in actionariatul Romtelecom si Cosmote - prin achizitia unui pachet de actiuni la grupul elen OTE, isi va face simtita curand prezenta pe piata locala, estimeaza Richard Moat, CEO al Orange Romania.
"Imi imaginez ca ar putea fi miscari de consolidare pe piata pentru ca Deutsche Telekom nu are o licenta 3G si sunt sigur ca isi va dori una", a spus seful Orange intr-un interviu pentru ZF. El nu a mentionat numele niciunei companii ce ar putea fi vizata de Deutsche Telekom, insa pe piata locala mai exista doar doi operatori ce ar putea fi tinta unor preluari, respectiv grupul RCS&RDS si Telemobil (Zapp).
"Am vazut schimbari in actionariatul Cosmote si Romtelecom si in mod evident cred ca vom vedea curand in Romania brandurile Deutsche Telekom. E greu, daca nu chiar imposibil, de spus cum se vor pozitiona pe piata, dar in mod sigur strategia (impusa de Deutsche Telekom - n. red.) va fi diferita".
Pe de alta parte, Richard Moat spune ca la finalul celui de-al treilea mandat al sau de CEO al Orange Romania, in 2010, compania ar trebui sa ofere si servicii TV si de internet prin linii fixe - conform strategiei de dezvoltare a companiei.
"Pana acum am fost un operator foarte puternic pe telefonia mobila, cu unele capabilitati pe serviciile de telefonie si date printr-o infrastructura fixa, si, in mod evident, ne-am dezvoltat abilitatile de a furniza broadband wireless prin tehnologiile HSDPA si WiMAX. Dar noi vrem sa mergem mai departe si sa oferim intreaga gama de servicii telecom, care sa includa si servicii fixe de internet de mare viteza, si servicii de televiziune. Asa cum am mai spus, drumul catre acest obiectiv nu este clar in acest moment, avem doar o serie de posibilitati pe care le exploram. Dar daca ma intrebati care este tinta peste doi ani de zile, aceasta este tinta, directia catre care ne indreptam", a spus seful Orange.
Intentiile Orange de a intra pe servicii TV si o campanie promotionala derulata de operator alaturi de UPC Romania, unul din cei mai mari furnizori de servicii de cablu TV din Romania, au dus la aparitia pe piata a unor speculatii privind intentia Orange de a cumpara operatorul de cablu. Informatiile au fost negate ferm de ambele companii.
In legatura cu campaniile desfasurate alaturi de UPC, dar si alaturi de operatorul de televiziune prin satelit Boom TV, Moat spune ca acestea nu au fost suficient de "extinse" pentru a se putea trage niste concluzii. Prin campaniile desfasurate de Orange cu UPC si Boom clientii care se abonau la serviciile ambelor companii aveau acces la o serie de reduceri ale tarifelor.
"Cred ca testele pe care le-am facut cu UPC si Boom TV nu au fost destul de extinse pentru a trage o concluzie ferma. Trebuie sa incercam din nou - nu stiu daca exact in aceeasi directie si cu aceiasi parteneri, dar vom incerca asemenea parteneriate sa vedem in ce zone acestea functioneaza. In doi ani vor fi mai multe oferte convergente pe piata si eu sper ca Orange sa fie parte a acestei tendinte", a spus Moat.
Julien Ducarroz, directorul de strategie al Orange Romania, a declarat recent intr-un interviu pentru ZF ca operatorul a renuntat la planurile de a intra pe televiziune prin satelit si ca una din caile de a intra pe serviciile TV ar fi colaborarea cu un operator de cablu.
Pe de alta parte, Richard Moat a declarat ca serviciile de internet mobil reprezinta una din ariile cheie de preocupare pentru companie in perioada urmatoare - segment pe care operatorul este concurat puternic de Vodafone. Ambii operatori sustin ca ocupa pozitia de lider pe datele mobile.
"Prioritatea noastra cheie pentru urmatorii doi ani este sa ne mentinem pozitia de lider pe serviciile de date mobile. Lansarea serviciilor mobile de date cu viteza de download de 3,6 Mbps a fost punctul de inflexiune pentru adoptarea serviciilor de date mobile. Crescusem si pana atunci, dar din acel moment vanzarile au crescut exponential. Astazi avem de trei ori mai multi clienti pentru serviciile de date mobile fata de anul trecut. Numarul de clienti de business a crescut de zece ori."
Moat afirma ca Orange va continua sa extinda viteza serviciilor de date, dar compania nu se va angaja in investitii masive inainte ca pentru aceste servicii sa existe cerere.
"Pana la finele anului vom extinde in tot Bucurestiul aria de acoperire a serviciilor de acces la internet la viteza de 7,2 Mbps. Pentru a obtine o crestere a vitezei de download a datelor la 7,2 Mbps la nivelul intregii retele este nevoie de o investitie semnificativa si nu intentionam sa facem acest lucru inaintea ritmului de adoptare a acestor solutii. Atunci cand cheltuim banii dorim sa obtinem si un profit de pe urma lor", a spus britanicul Richard Moat.
In ce priveste acest aspect, seful Orange spune ca operatorul face deja profit de pe urma serviciilor 3G lansate in urma cu doi ani, cu o investitie de 22 mil. euro. "Cu aproximativ doi ani in urma eram intrebat daca ne vom recupera vreodata investitiile in 3G. Din cifrele pe care vi le-am mentionat mai devreme rezulta ca noi obtinem deja un profit de pe urma investitiilor in 3G."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO