Business Hi-Tech

CEO Cosmote: Ne vom atinge tintele financiare in ciuda concurentei dure din piata

CEO Cosmote: Ne vom atinge tintele financiare in ciuda concurentei dure din piata

Nikolaos Tsolas, CEO Cosmote Romania: Dupa extinderea retelei din acest an, in 2008 vom ataca piata companiilor

07.12.2007, 21:01 16

Cosmote estimeaza ca isi va atinge obiectivele de a obtine un profit operational pozitiv in 2008 si profit net in 2009, in ciuda concurentei dure cu ceilalti operatori, care a creat in Romania o situatie unica, in care companiile telecom nu se bat in oferte de trei patru-ori pe an, ci sunt nevoiti sa lanseze permanent promotii pentru a atrage si mentine baza de utilizatori.
"Cresterea sanatoasa a bazei de clienti inregistrata anul acesta ne va permite sa atingem tintele pe care le-am mai anuntat - de a avea profit EBITDA pozitiv in 2008 si profit net in 2009. Masa critica de clienti pentru un business sustenabil este deja atinsa si ne asteptam ca ritmul de crestere rapid sa continue si anul viitor", a declarat pentru ZF Nikolaos Tsolas, CEO al Cosmote Romania. El spune ca in ciuda concurentei acerbe din piata si a scaderii tarifelor, piata permite inca ritmuri de crestere mari si obtinerea de profit.
"Tarifele sunt deja mici, printre cele mai scazute din Europa, iar marjele diminuate comparativ cu anii anteriori, din cauza concurentei de pe piata. Cu toate acestea, datorita marimii pietei si faptului ca veniturile cheltuite pe servicii de telefonie mobila sunt in crestere, sunt de parere ca exista inca loc suficient de crestere pentru ca un al treilea operator sa fie profitabil", spune Tsolas.
"Exista inca loc de crestere pe piata. Penetrarea cartelelor este de 100% sau chiar mai mult, dar cu totii stim ca mai ales in segmentul cartelelor preplatite sunt utilizatori care au si cate doua-trei numere de telefon astfel ca rata reala de penetrare este de 65-70%. In plus, pe masura ce economia creste, mai multi utilizatori vor intra in telefonia mobila, iar in acelasi timp utilizatorii vor folosi mai mult telefonul mobil. Pentru o perioada de 2-3 ani cifrele de crestere a bazei de utilizatori nu vor mai fi asa de mari ca pana acum, dar vor fi mari", explica seful Cosmote, care se arata optimist in ce priveste perspectivele companiei in ciuda concurentei. "Piata din Romania este una atipica, pentru ca operatorii au promotii de pret pe parcursul intregului an, scazand astfel tarifele la un nivel foarte mic, spre deosebire de alte tari unde operatorii se 'intrec' in promotii doar de cateva ori pe an, cu ocazia sarbatorilor etc. Estimez ca si anul viitor piata va arata la fel".
In ce priveste planurile companiei pe 2008, seful Cosmote spune ca extinderea retelei in acest an "la un nivel egal sau chiar mai ridicat" decat al concurentilor ii va permite companiei sa abordeze altfel piata, una dintre cele mai mari diferente fiind aceea ca va putea ataca segmentul companiilor - cea mai valoroasa categorie de abonati - prin veniturile aduse operatorilor.
Cosmote a investit pe piata locala din 2005 pana in prezent 450 mil. euro, cele mai mari sume fiind alocate dezvoltarii retelei.
Tsolas spune insa ca in 2008 Cosmote va fi la fel de agresiv, urmarind "sa ia cat mai multi clienti din piata, inclusiv de la concurenta".
Cosmote va lansa saptamana viitoare primele oferte comune de servicii impreuna cu Romtelecom, a spus Tsolas. "Mai multe (oferte comune - n. red.) veti vedea insa anul viitor. Trebuie sa aveti in vedere ca la Romtelecom s-a schimbat managementul in vara", a explicat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO