Business Hi-Tech

Ceea ce nu vrei sa vezi nu inseamna ca nu exista!

30.08.2001, 00:00 11



Patru persoane din Targoviste au fost condamnate recent la un an inchisoare pentru reproducerea neautorizata a programelor de calculator. Desi nu este definitiva, hotararea judecatoreasca este prima care nu prevede suspendarea conditionata a pedepsei.

Lupta autoritatilor contra pirateriei software intra astfel intr-o noua etapa, marcata si prin lansarea programului "Ceea ce nu vrei sa vezi nu inseamna ca nu exista".

Demararea programului a avut loc ieri, la implinirea a cinci ani de la intrarea in vigoare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, iar elaborarea lui s-a facut in urma incheierii in luna iulie de catre Inspectoratul General al Politiei si BSA a "Protocolului de colaborare pentru aplicarea legislatiei in domeniul drepturilor de autor si drepturilor conexe".

Scopul declarat al programului este de a informa opinia publica cu privire la legislatia romana a drepturilor de autor in domeniul programelor de calculator si de a sublinia riscurile la care se expun cei care incalca drepturile producatorilor romani sau straini de software.

"Bugetul alocat acestui program de catre membrii BSA este minimal", a declarat avocatul Nicolae Burchel, reprezentatul pentru Romania al organizatiei, adaugand ca bugetul total alocat nu se ridica la mai mult de 15.000 de dolari. "Speram sa facem o treaba buna chiar daca nu avem prea multi bani la dispozitie", a mai spus Burchel.

"Ceea ce nu vrei sa vezi nu inseamna ca nu exista" se va desfasura in cinci directii de actiune care vor include: realizarea de materiale educational-informative (ce se vor distribui in centrele universitare, in sectii financiare, societati comerciale, unitati de politie si in birourile de relatii cu publicul ale IGP si IJP), campanii in mass-media (preponderent in publicatiile cu profil informatic), pregatirea cadrelor de politie pentru a activa in acest domeniu, caravana "Orase curate" precum si ale campanii de informare a companiilor mici si mijlocii care utilizeaza software.

Pregatirea politistilor va presupune si organizarea unor intalniri bianuale intre acestia, reprezentantii BSA si asociatiile producatorilor romani de software (ANIS-Asociatia Nationala a Intreprinderilor de Software, ARIES-Asociatia Romana pentru Industria Electronica si de Software, ATIC-Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii).

Va mai fi editat un ghid al politistului care va cuprinde legislatia romana in domeniu, notiuni generale de informatica, modalitati de identificare a programelor pirat, tehnici si metode de prevenire si combatere a pirateriei software, exemple de licentiere.

In structura politiei romane exista in prezent opt ofiteri specializati pe prevenirea si combaterea criminalitatii software. In intreaga tara au fost instruite pana acum aproximativ 60 de cadre pentru a activa in domeniul pirateriei programelor de calculator, au declarat oficiali din cadrul IGP.

In primele sase luni ale anului, BSA a inregistrat, in urma controalelor efectuate de politie si reprezentantii Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), aproximativ 200 de incalcari ale dreptului de autor ale membrilor sai, dar numarul total al fraudelor constatate de politie s-a ridicat la 1.532.

In toate cele 200 de cazuri de piraterie software, companiile membre BSA ale caror programe au fost copiate si distribuite ilegal s-au decis sa-si apere drepturile in instanta.

Rata pirateriei a fost calculata numai pentru aplicatiile software de business. "La nivelul utilizatorilor privati ponderea softurilor pirat in totalul celor instalate pe computere se poate ridica la peste 90%", au apreciat oficialii BSA. Comercializarea CD-urilor cu copii ilegale ale programelor se intalneste mai des la nivelul persoanelor fizice dar exista si firme care reproduc neautorizat software.

In aceasta categorie intra si compania prin care operau cei patru infractori din Targoviste. Pedeapsa pe care o pot primi persoanele care incalca legislatia din domeniu pot fi aspre chiar daca prejudiciul adus membrilor BSA nu este foarte mare. Spre exemplu, in cazul de la Targoviste, valoarea prejudiciului constatat este de aproape 1.000 de dolari.

"Pirateria la nivelul companiilor se manifesta in special prin instalarea unor programe pe mai multe calculatoare desi firma a cumparat o singura licenta. In general, toate firmele care utilizeaza programe de calculator sunt susceptibile de piratare, indiferent daca sunt brutarii sau societati care distribuie software", au mai spus oficialii BSA.

Dintre producatorii romani de programe informatice, mai afectati de acest flagel sunt creatorii de anti-virusi cum ar fi GeCAD Software si Softwin. Dezvoltatorii de aplicatii specializate precum cele bancare sau de logistica sunt cei mai feriti de piratii software.

Pana acum, nici o companie din industria romaneasca de soft nu este membra BSA dar oficialii organizatiei au declarat ca "sunt in discutii atat cu asociatiile producatorilor de soft cat si cu reprezentantii companiilor GeCAD Software si Softwin pentru atragerea lor in BSA".

Pierderile provocate statului roman de pirateria software s-au ridicat in anul 2000 la peste 20 de milioane de dolari, companiile producatoare de programe cu activitate in tara suferind un prejudiciu de aproximativ 60 milioane de dolari. Anul trecut 77% din programele informatice utilizate in Romania s-au dovedit a fi copii ilegale, fapt care ne-a plasat pe locul al patrulea in Europa de Est la capitolul piraterie software.

Caseta2: BSA este o organizatie non-profit cu sediul la Washigton al carei scop este combaterea pirateriei software in toata lumea. Printre membrii sai se numara cei mai mari producatori mondiali de programe informatice (Adobe, Microsoft, Corel, Symantec etc). In Romania, primele actiuni ale organizatiei s-au facut simtite in primavara anului 1998. Pe atunci rata pirateriei software in Romania se ridica la 93%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO