Business Hi-Tech

Ce oferă Orange, Vodafone şi Telekom pentru un abonament de 113 lei pe lună

Ce oferă Orange, Vodafone şi Telekom pentru un...

Autor: Adrian Seceleanu

17.07.2015, 00:06 8229
Volumul de date şi viteza serviciului de net, numărul şi tipul de minute internaţionale, pachetul de servicii în roaming, aplicaţiile mobile şi conţinutul video au început să joace un rol cheie în diferenţierea ofertelor de telefonie mobilă de pe piaţă, în condiţiile în care acum toţi jucătorii au în ofertă planuri tarifare cu minute şi apeluri nelimi­tate în toate reţelele naţionale.
 
De altfel, judecând după criteriile „clasice” ofertele la 113 lei (25 de euro) pe lună ale Orange, Vodafone şi Telekom, cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii mobile, nu există practic la prima vedere nicio diferenţă între cele trei companii: toate oferă minute şi SMS-uri nelimitate în orice reţea naţională şi 2 GB de internet. Însă dincolo de vitezele maxime pentru serviciul de date şi acoperirea reţelelor 4G, unde cele mai performante infrastructuri sunt deţinute de Orange şi Vodafone, diferenţele mari între oferte sunt acum la alte capitole.
 
Explozia vânzărilor de smartphone-uri, care au ajuns în mâinile a peste 42% dintre utilizatorii de servicii de comunicaţii mobile din România, a adus în prim-plan în decizia de achiziţie noi criterii, precum oferta de conţinut video şi audio, de servicii de cloud sau de trafic gratuit de date în interiorul anumitor aplicaţii.
Comparaţia între cele trei abonamente la 25 de euro arată diferenţele dintre strategiile comerciale, dar şi felul în care fiecare jucător încearcă să-şi pună în valoare atuurile.
 
Pe segmentul de servicii de cloud, spre exemplu, Orange - liderul pieţei - este singurul care oferă trafic de date gratuit între telefon şi serverele companiei, pe care sunt stocate informaţiile selectate de clienţi (poze, spre exemplu). Telekom nu are încă un asemenea serviciu, în timp ce Vodafone oferă mai puţin, spaţiu iar traficul generat astfel este scăzut din cel oferit lunar.
 
Pe segmentul serviciilor de roaming în spaţiul UE, Vodafone rămâne jucătorul care oferă cel mai mare pachet de minute şi internet, chiar şi după reproiectarea recentă a ofertei, care - pe fondul lipsei unor acţiuni mai agresive ale rivalilor, a introdus o serie de restricţii în utilizarea în străinătate a minutelor şi volumului de date (în raport cu oferta comercială anterioară).
 
Pe segmentul apelurilor către destinaţii internaţionale Vodafone şi Telekom se remarcă prin apelurile nelimitate către reţelele fixe. Grupul britanic Vodafone a plusat, recent, adăugând apeluri nelimitate către numere de mobil din Italia şi Spania, ţări cu comunităţi semnificative de români, în care compania are de asemenea operaţiuni, după un model deja utilizat de compania de cablu RCS&RDS.
 
În ce priveşte informaţiile privind oferta comercială, prezentate pe paginile web de operatori, Orange şi Vodafone sunt companiile care expun cel mai clar datele privind pachetul oferit. În cazul Telekom informaţiile despre fiecare abonament sunt disponibile în cinci rubrici separate, însă chiar şi după consultarea acestora, un utilizator nu are o imagine completă asupra a ceea ce achiziţionează. Spre exemplu Telekom nu precizează clar ce aplicaţii mobile sunt incluse pentru fiecare abonament în parte - sau ce promoţii sunt disponibile pentru unele aplicaţii (trafic gratuit pentru aplicaţia WhatsApp), aşa cum o fac rivalii săi.
 
Update 22 iulie
Orange a redus preţurile pentru smartphone-urile Samsung la pachet cu abonamentul Panteră 25.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO