Business Hi-Tech

Ce face de fapt Nintendo Wii - extinde piata de console de jocuri video sau fura clienti de la gigantii Sony si Microsoft?

19.02.2007, 20:22 52

Vanzarile record inregistrate de Wii i-au pus pe analisti pe ganduri: este aceasta un inlocuitor al titanilor PS3 si Xbox360 sau a doua - poate chiar a treia - consola video dintr-o casa.
Succesul continuu de care se bucura Nintendo Wii, noua consola de jocuri japoneza care practic a convins consumatorii sa sara, loveasca sau sa faca un antrenament aerobic chiar in fata televizorului, reprezinta deja un motiv de analize si intrebari pentru analistii din industrie.
Principalul "atu" al consolei Wii este acela ca foloseste o telecomanda wireless inovatoare pentru a transpune miscarile utilizatorului in lumea virtuala. In magazinele de electronice de pretutindeni, apar semne ca Wii a preluat conducerea pietei, in detrimentul rivalului PlayStation 3 de la Sony, care ofera noi superlative in materie de putere de procesare si grafica 3D.
Situatia a devenit clara la sfarsitul lunii ianuarie, cand Sony a anuntat un profit dezamagitor. Nintendo, in schimb, a declarat ca vanzarile in al treilea trimestru fiscal au crescut cu 40% fata de perioada similara a anului precedent.
In sezonul de sarbatori, ambele console au fost imposibil de gasit in magazine. Insa, saptamana aceasta, in timp ce PlayStation 3 se mai gasea pe rafturile magazinelor din San Francisco, New York sau Boston, stocurile Wii erau deja epuizate.
Consola PlayStation, a carei traditie subliniaza dominatia Sony pe aceasta piata, parea candidatul ideal pentru utilizatorii pasionati de jocuri. Insa Wii a reusit sa castige adepti prin simplul fapt ca trebuie sa-ti misti mai mult decat degetele de la mana pentru a controla un joc.
"Stai in picioare si te misti odata cu actiunea, devenind astfel mult mai implicat in universul virtual", a declarat Tracy Ciardiello, casnica din West Virginia, Statele Unite. Tracy a achizitionat una din putinele console Wii ramase in magazinul Wal-Mart. "Dupa o ora de joc, a aparut un mesaj pe ecran care ma intreba daca nu vreau sa ma odihnesc. Mi s-a parut foarte amuzant", a declarat Tracy.
Atat Wii, cat si PlayStation 3 au fost lansate in noiembrie 2006 si se afla in competitie cu Microsoft Xbox 360, o platforma de jocuri foarte puternica si cu vechime pe piata. Este o adevarata inclestare a titanilor, avand in vedere ca industria a generat vanzari de 12 miliarde de dolari (9,56 miliarde de euro) anul trecut.
Este insa prea devreme pentru a declara un castigator. Analistii din industrie se intreaba daca Wii este doar un fenomen trecator sau daca va crea o noua generatie de jucatori, devenind astfel o alternativa viabila la consolele mai performante.
"Nintendo s-a gandit la o alta abordare - au creat lucruri care sunt naive si amuzante. Au creat un nou stil de a juca", a declarat Jeff Gerstmann, editor-sef la GameSpot, un portal Web cu stiri si prezentari de jocuri.
Nintendo a anuntat recent ca in timpul sezonului de sarbatori a livrat 3,2 milioane de console Wii si a vandut 17,5 milioane de jocuri. Sony a anuntat livrarea a 1,84 milioane de unitati PlayStation 3, comercializand doar 5,2 milioane de jocuri.
Nintendo ar putea vinde si mai mult. Oficialii companiei au declarat ca livreaza lunar aproximativ 1 milion de console in toata lumea, dintre care jumatate merg in Statele Unite. Directorii magazinelor insa declara ca stocul se epuizeaza aproape instantaneu.
"Ultima data am avut 40 de console care s-au vandut intr-un sfert de ora", a declarat John Weeks, angajat al departamentului de electronice al magazinului Target din Boston. "Am auzit ca au fost persoane care au asteptat de la ora 5 dimineata", a adaugat Weeks.
Cumparatorii in cautare de console PlayStation 3 au avut noroc in schimb. Pe langa cele cateva console disponibile pe rafturile magazinului, mai existau cel putin 15 unitati in depozit. Directorii magazinelor spun ca desi PlayStation 3 se vinde bine, stocul nu se epuizeaza.
Consola Wii este ajutata si de pretul redus de 249 de dolari (192,11 euro), in comparatie cu suma de 499 sau 599 de dolari (385, respectiv 462,15 euro) cat costa PlayStation 3 - in functie de model. Modelele Xbox 360 costa 299 sau 399 de dolari (230,69, respectiv 307,84 euro). Competitia este benefica pentru toate cele trei companii, care au reusit sa reaprinda interesul consumatorilor pentru un suport media care a pierdut din popularitate.
Dave Karraker, purtator de cuvant pentru Sony Computer Entertainment America, considera ca Wii nu face parte din aceeasi categorie cu PlayStation 3. "Wii este mai degraba un produs pe care il cumperi sub imperiul unui impuls de moment", a adaugat Karraker.
Oficialul companiei a precizat ca Sony reuseste sa vanda toate cele 100.000 de unitati pe care le livreaza in SUA in fiecare saptamana, desi procesul este ceva mai lent decat perioada de dinainte de Craciun.
Karraker a mai spus ca Wii atrage jucatorii nou-veniti, in timp ce PlayStation va fi consola pentru consumatorii dedicati. In cele din urma, Nintendo Wii extinde piata jocurilor video sau doar fura clienti de la Sony si Microsoft? Pentru Will Brazelton, student in varsta de 23 de ani la Universitatea de Stat din San Francisco, amandoua variantele sunt corecte. Un adevarat "gamer", Will a spus ca are de gand sa achizitioneze un PlayStation 3, dar cauta si o consola Wii. El considera ca platforma de la Nintendo este deosebit de distractiva.
Robert Davis, in varsta de 29 de ani, este instructor de arte martiale din Brooklyn si detine un PlayStation 3, un Xbox 360 si un Wii. Davis spune ca Nintendo Wii este o alternativa placuta, dar nu poate inlocui cele doua console mai avansate.
"Este distractiv pentru ca prezinta lucrurile intr-o lumina noua, dar dupa ce oamenii se plictisesc, revin la traditionalul lancezit pe canapea", a adaugat Davis.
Perrin Kaplan, vicepresedinte de marketing pentru Nintendo Statele Unite, a declarat ca Wii schimba perceptia asupra tipurilor de jocuri pe care adultii le prefera. "Consola a revolutionat industria", a precizat Kaplan.
"Wii reprezinta o a doua consola excelenta pentru pasionati", a declarat Jeff Gerstmann de la GameSpot, adaugand ca, dintre acestia, putin au adoptat PlayStation 3.
"Asteapta mai intai sa apara jocuri de succes", a adaugat Gerstmann.
Unii utilizatori sunt de acord. Studentul Alex Chan, spre exemplu, declara ca isi va cumpara PlayStation 3 numai dupa ce pretul consolei va scadea si va vedea ce jocuri noi mai apar.
Analistii considera ca adevaratul test pentru Wii - pentru Nintendo si partenerii sai - consta in producerea suficienta de jocuri pentru a mentine clientii multumiti. GameSpot a declarat ca dezvoltatorii de jocuri intentioneaza sa lanseze circa 76 de jocuri pentru Wii in 2007, in comparatie cu 127 de jocuri pentru PlayStation 3.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO