Business Hi-Tech

Ce fac giganţii americani cu banii din conturile externe: Apple repatriază cash de peste 200 mld. $ cu care ar putea cumpăra Netflix sau Disney

Ce fac giganţii americani cu banii din conturile...

Autor: Ioana Nita

05.01.2018, 00:00 406

Gigantul american Apple se pregăteşte încă din 2016 să repatrieze peste 200 mld. dolari obţinuţi pe pieţele străine, în condiţiile în care anul trecut taxa pentru repatrierea profiturilor a scăzut la 15,5%, acesta putând folosi suma uriaşă de bani pentru achiziţii. Practic, Apple îşi poate transfera acum profiturile din străinătate în SUA la un discount de aproape 20%, scrie portalul venturebeat.com.

Astfel, în condiţiile în care Apple o să aibă cu circa 250 mld. dolari mai mult cash, majoritatea analiştilor se aşteaptă ca gigantul să facă o achiziţie grandioasă, cu toate că până în prezent strategia sa a fost de a face investiţii de mici dimensiuni. Deşi există posibilitatea ca Apple să nu realizeze o investiţie de dimensiuni mari, conform istoricului său de achiziţii, Tim Cook, CEO al companiei, a spus anul trecut că „nu există o dimensiune prea mare pentru ei dacă este vorba strict de raportarea la dimensiune, fiind mai importantă valoarea strategică a companiei în cauză”. 

În mai anul trecut, analiştii Citi au menţionat Netflix şi Disney ca fiind principalele ţinte de achiziţie ale Apple, speculaţiile fiind realuate săptămâna aceasta. Potrivit Citi, probabilitatea ca Apple să cumpere Netflix este de 40%, cu un impact asupra preţului acţiunilor gigantului american pe bursă să crească cu 5-10%, în timp ce Disney s-a situat pe locul doi cu 25%, dar cu un impact de 15-25% asupra preţului acţiunilor.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO