Business Hi-Tech

Castro fisureaza cu un magazin online embargoul american

01.08.2001, 00:00 25



Pentru o tara rupta de fenomenele economice mondiale, pe ale carei sosele circula masini produse in anii '50, Cuba pare un loc total nepotrivit pentru comert electronic. ai totusi, pe "plantatia" lui Fidel Castro exista un site care vinde online o gama foarte variata de bunuri, relateaza CNN.

Accesibil la adresa www.cuba-shop.com, site-ul este dovada ca tehnologia secolului XXI si-a gasit o usita pana si in Cuba. Site-ul permite fiecarei persoane - chiar si americanilor carora Guvernul de la Washington le-a interzis sa faca negot cu insula - sa cumpere bunuri de provenienta cubaneza.

Consumatorii pot gasi aici aproape orice, de la frigidere de marca si masini de spalat vase pana la ventilatoare si parfumuri, pentru a enumera doar cateva dintre articolele disponibile pe site.

Magazinul virtual este administrat, cum se putea altfel decat de catre administratia Castro, mai exact de catre compania nationala de turism, Cubanacan. Toate achizitiile efectuate prin intermediul site-ului sunt insa "achitate" printr-o companie canadiana, in moneda aceleiasi tari.

Firma intermediara se numeste Careebe Consolidated Management si prin serviciile sale, cumparatorii pot efectua plati indirect catre Cuba.

Acordul trinunghiular permite americanilor sa evite un embargou economic impus de guvernul de la Washington statului vecin in urma cu mai bine de 40 de ani.

Octavio Yndart, directorul IT al magazinului virtual, sustine ca, in primul an de la deschiderea sa, site-ul a devenit foarte popular in randul consumatorilor in aflati in cautarea faimoaselor tigari cubaneze sau a romului de marca locala.

"Avem o multime de vizitatori care au fost in excursii aici, le-au placut produsele cubaneze si doresc sa le primeasca acasa", explica Yndart adaugand ca in fiecare zi, magazinul inregistreaza in medie 15-20 de comenzi. In majoritate, clientii sunt insa cetateni cubanezi.

Guvernul de la Washington permite cetatenilor americani de origine cubaneza sa-si sprijine material si financiar rudele din tara vecina dar intr-un an ajutorul banesc nu poate depasi 1.200 de dolari. Prin cuba-shop.com, americanii pot sa-si ajute de la distanta rudele cu mai mult decat le permit autoritatile.

Atentie insa! Sanctiunile economice impuse Cubei interzic cetatenilor americani si rezidentilor permanenti sa cumpere sau sa vanda bunuri in care guvernul de la Havana sau un cetatean cubanez are vreo implicare. Cei care incalca aceasta lege sunt pasibili de amenda sau chiar de executarea pedepsei cu inchisoarea.

Bunurile cumparate de pe www.cuba-shop.com sunt livrate undeva in provincia Havana in termen de maximum cinci zile. Articolele destinate cetatenilor din alte tari ajung la cumparator in 15 zile.

Pentru ca transportul sa fie gratuit, valoarea fiecarei comenzi trebuie sa depaseasca 15 dolari. Conditia nici nu ar fi foarte greu de indeplinit daca luam in considerare ca numai la rubrica de tigarete si trabucuri, preturile variaza intre 27,75 USD si 285 USD. La rom, pretul unei sticle de 750 ml variaza intre 6,4 si 8,4 USD, in functie de vechimea licorii.

Astfel, in timp ce Castro nu are nici un interes sa schimbe in vreun fel politica sa dictatoriala, Cuba pare sa nu rateze nici o ocazie in exploatarea unor noi moduri de a face afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO