Business Hi-Tech

Castigurile Deutsche Telekom, afectate de scaderea numarului de clienti si de dobanzile mai mari

08.08.2008, 21:07 16

Profitul net al grupului german de telecomunicatii Deutsche Telekom a crescut cu 23,8% in primul semestru, de la 1,06 miliarde euro la 1,31 miliarde euro, in conditiile in care veniturile au scazut cu 3%, de la 31,02 miliarde euro la 30,1 miliarde euro, pe fondul fluctuatiilor de curs valutar.
De asemenea, rezultatele au fost afectate de scaderea numarului de clienti din Germania si de costurile mai mari cu dobanzile, conform raportul financiar al grupului german.
Titlurile companiei au crescut cu 3% pe bursa din Germania, investitorii fiind influentati de faptul ca Deutsche Telekom nu si-a revizuit in scadere estimarile financiare pentru intregul an, conform presei internationale.
"Estimarile neschimbate pentru intregul an si absenta unor surprize neplacute sunt vestile bune din raportul Deutsche Telekom", a declarat Philipp Musil, unul din administratorii unui fond de 24 de miliarde de dolari al Constantia Privatbank din Viena.
Deutsche Telekom pierde clienti pe telefonia fixa inca din 2001 iar intarirea euro a afectat veniturile grupului din Statele Unite, ceea ce l-a determinat pe seful gigantului telecom sa caute sa obtina cresteri prin achizitii.
EBITDA (profitul inainte de plata dobanzilor si taxelor, includerea deprecierii si a amortizarii) a crescut cu 1,8% in perioada analizata, de la 9,3 miliarde euro la 9,5 miliarde euro, se arata in raportul financiar interimar al grupului german.
Datoria neta a Deutsche Telekom a stagnat in prima jumatate fata de 30 iunie 2007, insa a crescut cu 3,3 miliarde euro fata de inceputul acestui an, ca urmare a achizitiei unui pachet de 25% plus o actiune in capitalul grupului elen OTE, prezent in Romania prin operatorii Romtelecom si Cosmote si lantul de magazine Germanos.
Profitul inainte de dobanzi si taxe (EBIT) al grupului german a urcat cu 8,5% fata de jumatatea anului trecut, de la 3,83 miliarde euro la 4,16 miliarde euro.
De asemenea, numarul de clienti ai Deutsche Telekom a crescut cu 3,5%, de la 120,8 milioane la 125 milioane de persoane.
Compania a estimat ca veniturile si profitul diviziei de telefonie fixa din Germania vor inregistra scaderi in acest an.
Vanzarile companiei de servicii de internet si telefonie fixa au scazut cu 6,4 procente la 5,29 de miliarde de euro in trimestrul al doilea. Compania a pierdut 653.000 de clienti pe telefonia fixa in trimestrul al doilea dupa ce in primul trimestru grupul german a pierdut 582.000.
Anul trecut, compania a pierdut in Germania 2,1 milioane de clienti ai serviciului traditional de telefonie fixa, in timp ce pentru 2008 grupul estimeaza ca va pierde intre 2,5 si trei milioane de utilizatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO