Business Hi-Tech

Castigul Galileo: 460%

28.05.2003, 00:00 6

Daca divergentele politice dintre Europa si SUA s-au facut simtite puternic in timpul razboiului din Golf, acum  au inceput sa iasa la iveala si divergentele tehnologice: europenii au dat inca un impuls proiectului Galileo, care va concura sistemul american de localizare prin satelit, GPS.
Proiectul Galileo prevede crearea unei retele de sateliti europeni, peste 30 la numar, care vor fi coordonati de la sol printr-o serie de centre de comanda pentru a oferi utilizatorului o localizare cat mai corecta a pozitiei sale pe suprafata pamantului. Responsabilii Agentiei Spatiale Europene spun ca sistemul este mai performant decat cel american si este primul proiect civil, reteaua GPS si sistemul rusesc Glonass (Global Navigational Satellite System) fiind sub controlul armatei. Europenii spera astfel sa concureze SUA pe o piata estimata la cateva miliarde de dolari anual.
Galileo ar trebui sa fie operational in 2008. Costurile totale ale proiectului au fost estimate la 3,2 miliarde de euro, iar costul anual de functionare va fi de 220 de milioane de dolari. Responsabilii europeni au stabilit ieri ca UE va participa la bugetul initial cu 555 de milioane de euro, iar Agentia Spatiala va furniza si ea pentru inceput o suma identica.
Argumentele in favoarea proiectului sunt in prmul rand economice."In 2010 peste 1,5 miliarde de oameni vor avea nevoie de sisteme de localizare prin satelit. In 2020 cifra va fi de 3,6 miliarde", a explicat un expert european. "Investitia va fi recuperata si castigul va fi de 460%", a precizat un oficial al Agentiei Spatiale Europene. Galileo va fi mai precis decat istemul GPS, putand localiza utilizatorul cu o eroare ma mica de un metru, in timp ce GPS are o marja de eroare de 30 de metri.
Pana acum, existau numai GPS si Glonass, iar europenii nu faceau decat sa se foloseasca sistemul american. Sistemul GPS (Global Positioning System), la inceput folosit doar de detinatorii de yahturi pentru a-si gasi drumul cel mai scurt spre destinatie, a devenit acum un accesoriu obligatoriu pentru toata lumea. Cei care traiesc in marile orase au nevoie de GPS, la fel si  cei care prefera aventurile, departe de civilizatie. Sistemul permite identificarea pozitiei utilizatorului si localizarea destinatiei dorite, obtinandu-se astfel mai rapid informatii privind drumul cel mai scurt. Deja nu numai masinile, ci si laptopurile si handheldurile sunt dotate cu sisteme GPS.
Bineinteles, americanii au criticat inca din 2001 acest proiect, considerand ca satelitii europeni ar putea reprezenta o amenintare la adresa securitatii nationale a SUA. Aceste declarati au produs si frictiuni intre principalii parteneri europeni, britanicii si spaniolii tinand partea americanilor. Criticii proiectului au declarat ca nu este necesar, dat fiind faptul ca exista GPS, este prea costisitor si nu aduce nimic nou. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO