Business Hi-Tech

Care sunt cele mai tari gadget-uri de la targul CES din Las Vegas?

Care sunt cele mai tari gadget-uri de la targul CES din Las Vegas?

TomTom GO 740 - un GPS cu slot de cartele SIM, capabil sa acceseze internetul pentru a furniza informatii in timp real despre trafic sau vreme Sony Vaio Lifestyle PC - laptop ultraportabil de 600 de grame, dotat cu 3G, Wi-Fi, GPS si Bluetooth. Pret estimat: 900 $. Palm Pre - un smartphone touchscreen cu care Palm spera sa relanseze lupta cu Apple si BlackBerry

11.01.2009, 18:08 110

CES (Consumer Electronics Show), cel mai mare targ de gadget-uri si electronice de consum din lume, si-a inchis ieri portile, iar portalul media online CNET Networks a intocmit un clasament al celor mai interesante si inedite produse expuse in cadrul evenimentului.

Aflate la a patra editie, premiile CNET Best of CES sunt organizate pe zece categorii, variind de la accesorii pentru masina la componente hardware si sisteme audio/video. Noul smartphone touchscreen al companiei Palm a fost desemnat cel mai bun produs al targului. Anuntul lansarii dispozitivului Palm Pre a fost primit cu optimism de catre investitori, pretul actiunilor Palm dublandu-se pe parcursul unei zile.
Cotatia titlurilor companiei s-a apreciat cu 98%, la 6,58 dolari (4,87 euro), comparativ cu pretul de inchidere de 3,30 dolari (2,44 euro) inregistrat joi inaintea anuntului lansarii noului telefon Pre si a sistemului de operare webOS.
Analistii sunt insa de parere ca investitorii s-ar putea bucura prea devreme, avertizand ca este prea devreme sa determine daca mult-asteptatele produse lansate de Palm ar putea salva compania americana, care a pierdut cota de piata in lupta cu rivalii Apple si Research In Motion (producatorii dispozitivelor BlackBerry).
Acestia au adaugat ca sunt inca intrebari importante care au ramas fara raspuns - cum ar fi pretul de vanzare, cat de repede poate Palm lansa dispozitivul pe piata si cat timp va fi distribuit acesta exclusiv in reteaua Sprint Nextel, al treilea operator mobil din Statele Unite.
Palm Pre este un slider cu o tastatura completa QWERTY si are un ecran LCD asemanator cu cel al iPhone, de 3,1 inchi (7,87 centimetri). Telefonul are o forma curbata, pentru a se plia pe forma anatomica a capului, dispune de o camera digitala de 3 megapixeli, care nu poate realiza inregistrari video, si are functii standard specifice unui smartphone - push e-mail sau agenda electronica.
Terminalul este dotat si cu functii din ce in ce mai intalnite la dispozitive high-end, cum ar fi modul GPS si conectivitati Wi-Fi, dar si Bluetooth sau USB. Palm Pre a castigat si premium People's Voice Award, in urma atragerii a peste 10.000 de voturi din partea vizitatorilor site-ului CNET.
Pe segmentul tehnologiilor dedicate automobilelor a fost premiat sistemul audio Gracenote CarStars. Desi seamana cu un media player standard, dispozitivul poate scana muzica de pe iPod-uri si alte surse audio MP3 pentru a determina muzica preferata a utilizatorului.
Gracenote detine o baza de date care a fost creata dupa analiza spectrului diverselor melodii. In cazul in care un fisier MP3 scanat se regaseste in baza lor de date, sistemul ii va recomanda utilizatorului sa asculte anumite melodii ale artistului. CarStars utilizeaza si un modul GPS pentru a recomanda muzica in functie de locatie.
Compania are, de asemenea, un magazin online de muzica similar cu Apple iTunes, care se numeste MusicStation. Contra unui abonament lunar, utilizatorii pot accesa direct din masina o librarie ce contine albume de la majoritatea caselor mari de discuri. Pe segmentul computer/hardware, compania nipona Sony s-a impus cu un laptop ultraportabil din seria Vaio.
Asemanator cu netbookuri precum Asus Eee PC sau Dell Mini 9, "Lifestyle". PC-ul Sony este unul dintre cele mai mici laptopuri de pe piata, avand o grosime maxima de 1 inch (2,54 cm).
Dispozitivul, care cantareste 635 de grame, are un ecran wide de 8 inchi (20,3 cm) ce poate afisa e rezolutie de 1600x768 de pixeli.
Spre deosebire de alte netbook-uri, computerul portabil Sony cuprinde o lista exhaustiva de conectivitati - 3G, Wi-Fi (compatibil cu noul draft N), GPS sau Bluetooth si nu vine preinstalat cu Windows XP, ci cu Vista, care ar trebui sa functioneze cursiv datorita celor 2 GB de memorie RAM.
Pretul de pornire va fi de aproximativ 900 de dolari (666 de euro), utilizatorii avand posibilitatea de a extinde memoria RAM pana la 4 GB sau de a opta pentru o unitate de stocare SSD (Solid State Drive) in locul hard discului traditional.
Producatorul de dispozitive de navigare prin satelit (GPS) TomTom a lansat GO 740 Live, un GPS care dispune de un slot pentru cartele SIM si conectivitate GPRS. Dispozitivul utilizeaza astfel retelele de telefonie mobila pentru a-si actualiza baza de date cu informatii in timp real despre trafic, adrese, pretul benzinei sau date despre starea vremii.
Produsul are implementata si functia Google Local Search, care permite localizarea companiilor dintr-o anumita zona geografica.
Ecranul tactil al dispozitivului are diagonala de 4,3 inchi (10,9 cm). TomTom GO 740 Live are functii de recunoastere vocala, conectivitate Bluetooth si va avea un pret de pornire de aproximativ 500 de dolari (370 de euro).
Camerele digitale cu functii Wi-Fi, care pot transfera fotografii in absenta unui cablu de conectare, sunt disponibile pe piata de cativa ani, insa vanzarile nu au fost spectaculoase din cauza implementarilor. Sony isi incearca norocul si pe acest segment, cu noul Cyber-Shot G3, o camera de 10 megapixeli, cu zoom optic 4x si capacitate de stocare de 4 GB.
Modulul wireless ii permite, spre deosebire de alte camere, sa se conecteze la retele wireless de tip hotspot, prin intermediul unui browser web integrat. Pretul de vanzare recomandat este de 500 de dolari (370 de euro).
Compania sud-coreeana Samsung a prezentat un nou MP3 player touchscreen, P3, dotat cu ecran de 3 inchi (7,6 cm) si capabil sa redea si clipuri video, fotografii sau sa acceseze posturi de radio.
Dispozitivul are si un modul Bluetooth pentru conectarea la casti stereo fara fir. Compania nu a anuntat pretul playerului, a carui memorie variaza intre 4 si 32 GB.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO