Business Hi-Tech

Camerele foto din telefoanele mobile pot face filme mai performante

06.06.2005, 18:14 29

PÃ¥na acum, doar telefoanele mobile scumpe si foarte performante aveau posibilitatea sa incorporeze camere foto digitale si sa inregistreze filme de inalta calitate, insa acum aceasta tehnologie a devenit mai accesibila si mai usor de utilizat, lucru care va duce si la ieftinirea celularelor, scrie presa internationala.

Tehnologia si soft-ul oferite producatorilor de terminale (printre care si Nokia) de catre o companie finlandeza recent infiintata, Hantro, permite telefoanelor mobile de dimensiuni mai mici, care nu dispun de camere foto performante, sa proceseze o cantitate mare de date necesare imaginilor video de calitate. Cum functioneaza? Noua tehnologie capteaza primul cadru, iar in cadrele urmatoare aplicatia software salveaza doar pixelii (punctele care compun imaginea digitala - n.r.), care s-au modificat fata de imaginea de dinainte, a explicat directorul executiv al companiei Hantro.

Camerele digitale incorporate in telefoanele mobile reprezinta o piata extrem de vasta si importanta pentru tehnologia video. Anul trecut, aproximativ 257 de milioane de telefoane mobile våndute la nivel mondial, adica 38% din total, aveau incorporate camere foto-video digitale. Un numar tot mai mare dintre acestea ofera utilizatorului posibilitatea de a inregistra scurte filmulete video, cu ajutorul software-ului produs de Hantro. Pe piata, cererea pentru astfel de echipamente este in permanenta crestere si se estimeaza ca anul viitor se vor vinde aproximativ 400 de milioane, relateaza presa internationala.

In acest moment tehnologia dezvoltata de compania finlandeza functioneaza deja pe 20 de milioane de telefoane, iar Hantro poate considera un mare avantaj faptul ca majoritatea companiilor rivale au sediul in Japonia sau in Coreea de Sud, a declarat un oficial Hantro.

Principalul actionar al companiei, fondul de investitii CapMan, dar si ceilalti actionari au investit aproximativ 20 de milioane de euro in ultimii sase ani pentru dezvoltarea acestei tehnologii video pentru telefoane mobile. In 2005 se asteapta ca vånzarile companiei sa insumeze 8 milioane de euro, suma care se estimeaza ca va creste la 30-50 de milioane de euro in 2009. Un oficial Hantro a declarat ca in trimestrul al patrulea al acestui an, se asteapta sa se inregistreze profit.

Pe o piata in permanenta expansiune, telefoanele inteligente cu camera video incorporata sunt atractia principala, iar noutatea acestui an, din pacate mai intåi doar pe piata asiatica, vor fi terminalele care sa permita utilizatorului sa inregistreze imagini video de calitate foarte buna, comparabila cu VHS, au afirmat specialistii in domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO