Business Hi-Tech

Business Magazin. Cum încearcă Edgar Isaakyan, un armean venit în România, să dea lovitura cu un sistem de închiriere de baterii pentru gadgeturi pe modelul de business similar celui pe care funcţionează trotinetele de închiriat în oraş: Vrem să fim lideri în Europa

Autor: Ioana Matei

13.08.2023, 10:41 156

Pe un model de business similar celui în care funcţionează trotinetele de închiriat din oraşe, armeanul Edgar Isaakyan şi-a propus să dezvolte un sistem de închiriere de baterii pentru gadgeturi. El vrea ca acestea să poată fi găsite peste tot – mai întâi în România, ulterior în toată Europa şi, apoi, chiar şi în Statele Unite. Unde a ajuns până acum?

Staţiile de închiriere sunt răspândite în diverse locuri, indiferent că vorbim despre universităţi, spitale, puburi, malluri, mai ales HoReCa. Prin intermediul unei aplicaţii mobile, aşa cum se întâmplă şi în cazul trotinetelor, utilizatorii vor avea o hartă cu locurile unde pot fi găsite sau lăsate bateriile externe”, descrie Edgar Isaakyan, CEO al Mr. Charge, felul în care funcţionează serviciul lansat în România în decembrie 2022 şi pentru care are ambiţii mari pentru perioada următoare.

În România ajunseseră la momentul interviului la aproximativ 300 de astfel de unităţi; Isaakyan previzionează ca în 3-4,  luni, să ajungă la 800 de unităţi, iar în trei ani, la 3.000. Recent, au lansat serviciul în Grecia, acesta este prezent deja în Cipru prin intermediul unui francizor, iar ambiţiile fondatorului sunt să împânzească toată Europa, ulterior şi Statele Unite. „Businessul acesta a pornit în China în 2010, iar acum este o piaţă fabuloasă acolo şi a început să se dezvolte şi în alte ţări din Asia.

Ideea iniţială exista însă de mai demult în Elveţia, unde oamenii puteau închiria astfel de baterii de la diverse chioşcuri. În vremurile acestea, în care creşte numărul de dispozitive digitale folosite, avem încredere că este un proiect cu potenţial de dezvoltare – mai ales că am primit feedback pozitiv de la competitori care dezvoltă acelaşi lucru în Italia, de pildă.” Atât software-ul, cât şi hardware-ul necesar infrastructurii acestui serviciu au fost dezvoltate de ei – (au atât o echipă in-house, formată din circa 20 de persoane) şi muncesc şi pe bază de colaborări: „Am studiat competitorii, detaliile, a durat peste un an şi jumătate să dezvoltăm proiectul de la A la Z. Sunt aplicaţii native şi ne place foarte mult ce avem”, povesteşte  Edgar Isaakyan.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO