Business Hi-Tech

Brinel: cresterea pietei IT a incetinit fata de 2007

26.10.2008, 17:05 15

Marcel Borodi, presedintele companiei Brinel, furnizor national de componente si solutii IT, a anuntat ca firma pe care o conduce va inregistra anul acesta o crestere a cifrei de afaceri cu 30% fata de 2007. In primele opt luni din acest an compania clujeana a realizat o cifra de afaceri de 19 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari de peste 35% fata de perioada similara de anul trecut, cand vanzarile grupului clujean Brinel au fost de 14 mil. euro.

"Atingerea obiectivelor propuse pentru acest an depinde si de continuarea dezvoltarii parteneriatelor cu clientii existenti, atat din domeniul privat, cat si cel public. In ceea ce priveste parteneriatele din domeniul privat, constructia unor proiecte impreuna cu universitatile reprezinta o directie pe care ne-am concentrat si care credem ca va produce rezultate vizibile", a declarat pentru ZF Transilvania Marcel Borodi, presedintele Brinel.
Borodi estimeaza ca segmentul serviciilor IT din Romania va creste in acest an cu 19% fata de anul 2007.
In ceea ce priveste ritmul de crestere al pietei IT in acest an, acesta este incetinit fata de 2007, astfel ca jucatorii din acest domeniu de activitate estimeaza pentru 2008 o evolutie de 11% a pietei fata de 16% in anul trecut.
Piata romaneasca de IT este estimata in prezent la aproximativ 1 miliard de euro.
Brinel deruleaza in prezent activitati de asamblare de computere sub brandul Alpis, distributie de componente IT, implementarea de solutii de business (hardware si software) si servicii IT.
"Daca vorbim de produse, cu siguranta nevoia de comunicare si de conexiune online este tot mai des evidentiata. Inregistram o mai mare penetrare a utilizarii internetului, ceea ce inseamna si o cerere mai mare de solutii IT. Potrivit estimarilor noastre, in urmatorii ani majoritatea companiilor vor externaliza o parte a serviciilor interne IT, ajungandu-se probabil ca peste 30% din produsele IT sa fie vandute ca servicii", spune Marcel Borodi.
Potrivit reprezentantilor companiei clujene, in cadrul industriei IT din Romania, judetul Cluj ocupa pozitia a doua din punct de vedere al rezultatelor si investitiilor, interesul pentru aceasta regiune fiind mult prea mare in comparatie cu disponibilitatea de resurse calificate care sa permita cresterea acestui domeniu.
Conducerea grupului clujean spune ca in momentul de fata exista un deficit acut de forta de munca in zona specialistilor cu experienta de minim 5 ani in tehnologii, arhitecti de solutii, dar si de oameni pe comercial cu experienta in vanzari, marketing, sau achizitii.
"Atat timp cat Clujul ramane un pol important al industriei IT&C, cererea de forta de munca va creste constant. In plus, joburile in domeniu devin tot mai diverse, ingloband competente tehnice generale sau foarte specifice", spune Marcel Borodi.
"In prezent ne bazam pe o echipa de 150 de oameni si intentionam sa crestem pana la sfarsitul anului odata cu evolutia businessului. In principiu recrutam personal cu prioritate in zona de hardware, telecomunicatii si comercial", spune presedintele Brinel.
Conform reprezentantilor Brinel, o crestere a numarului de absolventi ai institutiilor de invatamant superior in domeniu, coroborat cu deschiderea angajatorilor pentru colaborari pe termen lung cu aceste institutii ar solutiona cererea de resurse pentru firmele de IT.
Prima companie din cadrul grupului Brinel, firma Net Brinel S.A., si-a inceput activitatea in anul 1991 la Cluj-Napoca, avand ca principal domeniu de activitate furnizarea de solutii IT prin integrarea de software, hardware si comunicatii, grupul Brinel avand in prezent 150 de angajati.
Compania are peste 500 de clienti, printre care MOL, Ursus, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Lek, Terapia Ranbaxy, Aviva, UPC, GSK. Brinel desfasoara activitati in cadrul sediului central din Cluj-Napoca si a birourilor din Bucuresti, Timisoara, Sibiu si Oradea, firma detinand o retea de 40 de parteneri la nivel national. Partenerii Brinel sunt companii precum HP, Microsoft, Cisco, Intel, Oracle, IBM, MGE, Avocent, Citrix, Motorola, LG, Epson.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO