Business Hi-Tech

Bresa grava de securitate in Windows

12.02.2004, 00:00 27

Microsoft avertizeaza utilizatorii sistemelor sale de operare ca, existenta unei brese de securitate in cadrul acestor programe informatice ar putea permite hackerilor sa acceseze computerele pe care este instalat Windows, anunta presa internationala.
Compania, numarul unu mondial in industria de software, a recunoscut ca in versiunile Windows NT, Windows 2000, Windows XP si Windows Server 2003 exista aceasta bresa de securitate si a caracterizat-o ca fiind "critica" (cel mai inalt grad de risc). Cu sase luni in urma, bresa fusese descoperita de compania eEye Digital care a si avertizat atunci Microsoft de existenta sa.
In anuntul Microsoft se spune ca vulnerabilitatea sistemului de operare ar permite persoanelor rau-intentionate nu numai sa acceseze computerele altora dar si sa actioneze asupra lor dupa propria dorinta, putand inclusiv "sa instaleze programe, sa vada diverse informatii, sa le schimbe sau sa le stearga sau sa creeze noi conturi de acces cu privilegii nelimitate" (cum ar fi, spre exemplu, conturile de administrator de retele).
"Este una dintre cele mai grave brese de securitate care au existat vreodata si care ar putea afecta un numar foarte mare de computere. Te poate lasa sa intri fraudulos in servere de Internet si chiar in retelele interne ale companiilor", spune Marc Maiffret de la eEye Digital Security, citat de BBC.
Cei care nu vor sa se trezeasca cu un intrus la ei in sistem, trebuie sa descarce de pe site-ul Microsoft ultimele upgrade-uri (fisiere pentru actualizarea de Windows). Unii specialisti spun insa ca, de fapt, procedand astfel, Microsoft le-ar da pe mana autorilor de virusi informatici chiar materia prima. "Viermii" care au facut ravagii in lumea calculatoarelor in ultimele luni au la baza, spun aceiasi experti citati de Financial Times, tocmai patch-urile recomandate de Microsoft pentru rezolvarea altor brese de securitate descoperite in softurile sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO