Business Hi-Tech

Boxe din granit sau limita de pret a perfectiunii

03.03.2004, 00:00 97



Nu cred ca exista vreun om care sa nu aprecieze muzica. Dar pentru ca satisfactia adusa de sunete sa fie deplina, conteaza un "mic" amanunt: la ce o ascultam.



Nu voi aborda produsele care se gasesc in orice magazin de electronice dintr-un motiv foarte simplu: mi-am propus sa vad cat de mult poate costa un sistem audio complet. Normal, ma asteptam sa ajung undeva la 20-25.000 euro deoarece produsele din acest segment al pietei audio nu sunt ieftine deloc. Intai trebuie sa precizez ca acest segment de piata se imparte in principal in doua categorii: style si high-end. Prima categorie pune accentul pe design, performantele fiind pe locul doi (desi nu sunt modeste deloc). A doua categorie are ca singur scop performanta pura. In aceasta ultima categorie am aflat ca trebuie sa caut raspunsul la intrebarea mea.



Intrebarile cu care am fost intampinat de specilisti au fost in ordine: Cat vreau sa cheltui? Ce gen muzical ascult? Unde va fi amplasat sistemul de sunet?



Sa incep asadar cu boxele. Ca o prima precizare: Muzica (cu M mare) se asculta numai in sistem stereo cu 2 boxe; sistemele home cinema (5 plus1) nu au ce cauta aici. Sa alegem boxele Pilastro produse de companie engleza Mission. Designul este masiv, cum e si normal daca te gandesti ca au aproape 160 de kilograme. Carcasa are in compozitie inclusiv particule din granit. As putea sa dau multe detalii tehnice dar consider ca ajunge sa spun doar atat: difuzoarele de joase, medii sau inalte pot fi legate separat la amplificator. Pret 32.000 euro.



Pentru componente, cum ar fi amplificatoarele, am ales compania japoneza Accuphase care salta categoria high-end la "state of the art". Cea mai buna varianta este sa fie folosite patru amplificatoare M-8000, cate doua pentru fiecare boxa, legand difuzoarele de joase la un amplificator si mediile si inaltele la celalalt. Exista si optiunea cu sase amplificatoare (fiecare set de difuzoare cu amplificatorul lui) dar am fost asigurat ca asta ar fi risipa. Pret: 4 x 20.000 euro. Asadar inca 80.000 de euro.



Ne mai trebuie un preamplificator C-2800 care regleaza manual toate caracteristicile sunetului si apoi il transmite amplificatoarelor de putere. Pret: 22.400 euro.



Urmeaza apoi playerul de CD. Acesta e format din partea mecanica DP-100 care "prelucreaza" CD-ul si extrage sunetul in format digital. Pret 13.450 euro. Convertorul Digital/Analog DC-101 va face din acest semnal digital unul analog de mare clasa. Pretul playerului: 14.750 de euro.



Trag linie si constat ca un sunet de calitate ma costa in total cel putin 162.600 de euro. Pare enorm dar este pretul pentru un Rolls-Royce al sunetelor. Cine va comanda un astfel de sistem si il va gasi pe stoc la companiile producatoare trebuie sa fie foarte fericit.



Cine doreste si mai mult poate comanda egalizatorul digital DC-38 (care optimizeaza sunetul functie de pozitia ascultatorului) sau un power supply PS-500V/1200V (care asigura intregului sistem curentul electric exact in parametrii optimi - alfel pot aparea pierderi de performanta). Ca ultim detaliu se pot comanda cablurile care leaga aceste componente functie de genul muzical ascultat cu preponderenta, cablu care costa de la 10.000 euro in sus fiind din argint masiv.



Intrebarea de la care am pornit - care este maximul de cost in sistemele audio - va trebui sa ramana totusi fara un raspuns foarte clar pentru ca am aflat ca exista si sisteme care sar de 1.000.000 USD Perfectiunea isi are pretul ei.



Ultima concluzie si cea mai importanta este ca atunci cand ai bani pentru o asemenea bijuterie tehnica trebuie apelat la un expert. Expertul in cazul meu a fost LOTUS TELECOM care importa astfel de produse. Perfectiunea isi are pretul ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO