Business Hi-Tech

Benzinarie pe dreapta. Hotel cu piscina, pe stanga

28.01.2004, 00:00 13

Un tur prin Europa in vacanta de vara, cu masina proprie, nu ar fi deloc o idee rea. Mai ales daca v-ati saturat de aeroporturi si avioane.
Singurul dezavantaj al unei excursii de acest gen este ca, in general, nu prea aveti cum sa beneficiati de serviciile unui ghid. Pentru a suplini lipsa lui, trebuie sa scotociti zile in sir pe Internet pentru a trasa in cele din urma o linie cat mai putin ocolitoare intre locurile pe care doriti sa le vizitati.
Se poate insa si mai simplu. Va cumparati un sistem auto GPS (pentru navigare cu ajutorul satelitilor) cu DVD player. Solutia au gandit-o japonezii de la Panasonic si au adus-o in Romania la ultima editie a Salonului Auto de la Bucuresti.
Sistemul poate fi gasit in catalogul de produse al companiei, dupa indicativul CN - DV 2000 si costa aproximativ 50 de milioane de lei cu TVA inclus.
Cum il folositi? E bine sa stabiliti dinainte prin ce localitati veti trece. Sistemul de navigare este insotit si de un DVD pe care sunt inscrise harti si informatii provenind din majoritatea tarilor vest-europene, insa nu si din centrul sau estul continentului. Aveti astfel posibilitatea de a alege cu ajutorul telecomenzii destinatia pe care vreti sa o atingeti si sa-i dati ordin sistemului sa va caute ruta optima. De asemenea, puteti construi ruta pe fragmente.
In cazul in care va aflati deja pe drum si trebuie sa realimentati cu combustibil automobilul, sistemul va poate arata care este cea mai apropiata statie de benzina. Aveti preferinte pentru un anumit lant (sa spunem Shell)? Puteti afla din timp daca o astfel de benzinarie va e in drum.
Sa mai presupunem ca sunteti in intarziere si nu ajungeti la hotelul la care v-ati facut rezervare. Cautati cu sistemul de navigare Panasonic cel mai apropiat hotel din lantul preferat sau cel mai ieftin din localitatea spre care va indreptati.
Pentru destinatii specifice, cum ar fi locuinta unei rude sau sediul unei companii, cautarea in sistemul de navigare dupa codul postal permite gasirea unei adrese fara a mai fi nevoie de selectarea orasului unde se afla destinatia respectiva.
Datorita capacitatii mari de stocare, 4,7 GB, DVD-ul include un numar absolut impresionant de destinatii turistice. In cazul discului furnizat de Panasonic, e vorba de 661.000 de puncte de interes cunoscute, din Europa, impartite in categorii diferite: 56.600 de hoteluri, 57.000 de parcari, 72.000 de statii de carburant si 120.000 de restaurante.
CN-DV2000 permite citirea de DVD-uri cu una sau doua fete iar cititorul optic cu care este prevazut sistemul are memorie anti-soc, ceea ce inseamna ca discul nu va sari in caz de vibratii.
CN-DV2000 are capacitatea de a stabili o ruta cu pana la cinci puncte de interes. Ele pot fi adaugate, sterse sau rearanjate in timpul drumului. Sistemul mai are capacitatea de a marca 100 de puncte diferite pe harta. Fiecarui punct i se pot atribui denumiri sau pictograme.
In tarile in care este functional Traffic Message Channel (Austria, Belgia, Danemarca, Anglia, Franta, Germania, Olanda, Suedia si Elvetia), soferul poate sti dinainte daca este vreun blocaj de circulatie pe ruta pe care doreste sa o urmeze sau daca vremea nu este favorabila (conditii de polei etc). Daca apar probleme pe traseul recomandat, sistemul previne conducatorul auto afisand un semn pentru zona cu probleme. O simpla apasare pe semnul respectiv arata care este natura problemei semnalate iar CN-DV2000 indica cea mai buna ruta pentru ocolirea obstacolului. Sistemul este livrat impreuna cu un monitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO