Business Hi-Tech

Bani pentru IT ar fi. Aveti proiecte?

14.03.2003, 00:00 15

Fondul de investitii JTP (Australia) si firma austriaca de consultanta financiara si de management Cordt au incheiat, miercuri, la Sopron - Ungaria, un memorandum pentru infiintarea fondului de investitii Australia-Central Europe Dialogue (AECD), suma alocata fiind de 20 de milioane de euro.
Finantarea AECD va fi suplimentata cu 60 de milioane de euro, prin atragerea de fonduri de la Uniunea Europeana.
Prezent la eveniment, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, a declarat ca sursele alocate fondului AECD pot reprezenta oportunitati pentru infiintarea de parcuri de software si incubatoare de afaceri de catre autoritatile locale si firmele din Romania.
"Recomand industriei autohtone de profil sa profite de aceasta oportunitate, sa prezinte proiecte concrete pentru atragerea de fonduri. Avem un numar de cinci locatii pentru infiintarea de parcuri IT, respectiv orasele Galati, Slobozia,Brasov, Cluj-Napoca si Sibiu, dar totul depinde de initiativa autoritatilot locale", a afirmat Nica.
Ministrul Comunicatiilor a aratat ca una din principalele probleme ale industriei IT din Romania este lipsa experientei in domeniul distributiei si vanzarilor de produse software.
"Firmele romanesti dezvolta produse si aplicatii software de calitate, dar le vand foarte greu, in unele cazuri pentru ca nu stapanesc foarte bine stiinta vanzarilor. Prin infiintarea parcurilor IT, firmele autohtone pot cunoaste experienta altor companii in crearea de retele de distributie si vanzari la nivel national si international", a mai spus Nica.
Presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), Florin Talpes, a afirmat ca pentru a reusi in industria IT este nevoie, pe langa idei de afaceri, si de aptitudini antreprenoriale.
"Un antreprenor trebuie sa stie sa dezvolte un business, sa cunosca piata, sa stie sa-si vanda produsele. Marea majoritate a firmelor nu au aceste aptitudini si aceasta situatie poate fi eliminata prin crearea de parcuri IT. Astfel, experienta unei firme poate fi prezentata si celorlalte companii din cadrul parcului IT", a afirmat Talpes.
La sporon se desfasoara, in perioada 12-13 martie, un forumul economic pe probleme de IT si mediu. La eveniment participa reprezentanti ai firmelor si autoritatilor din Austriei, Italia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria si Australia.
Obiectivele principale al forumului sunt o mai buna utilizare a oportunitatilor economico-financiare generate de procesul deextindere a UE, precum si crearea unor parteneriate intre firme din cele opt state pentru a atrage impreuna fonduri comunitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO