Business Hi-Tech

BackWeb aspira sa devina un Federal Express al Internetului

30.08.2000, 00:00 11



Multi surferi, confruntati zi de zi cu volumul urias de date care se acumuleaza in hatisurile retelei mondiale de calculatoare, si-ar dori sa poata afla imediat de aparitia unei informatii care ii intereseaza.

Pornind de la aceasta constatare, compania israeliana BackWeb a decis sa puna la punct un "sistem de livrare a informatiei" care sa vina in sprijinul unei mari categorii de utilizatori ai Internetului, de la oameni de afaceri, care au nevoie sa fie pusi la curent cat mai rapid cu evolutiile din sfera economico-financiara, pana la amatori de arta care doresc sa stie cand este programata o noua licitatie.

Fondata la sfarsitul anului 1995 si listata la bursa din Tel Aviv in primavara anului trecut, BackWeb spera ca noua sa tehnologie va deveni in scurt timp indispensabila pentru milioane de utilizatori ai net-ului.

"Ceea ce facem noi este sa construim o retea de livrare a informatiei. Multi oameni au inceput deja sa considere firma noastra drept un soi de Federal Express al Internetului", a declarat agentiei Reuters Eli Barkat, presedintele executiv al companiei.

Tehnologia dezvoltata de BackWeb reprezinta in realitate o versiune perfectionata a conceptului "push", care asigura livrarea de informatii in timp real prin intermediul retelelor de computere.

In noua varianta, intitulata de creatorii israelieni "polite push", tehnologia permite companiilor cliente sa determine ce informatie va fi transmisa cu prioritate prin liniile lor de comunicatie si sa foloseasca pentru transferul datelor perioadele in care retelele de computere nu sunt aglomerate.

"In conditiile in care volumul afacerilor desfasurate online este in continua crestere, cererea pentru un sistem de transmitere rapida a informatiilor importante a devenit deja suficient de mare pentru face din «polite push» o infrastructura indispensabila. Cred ca in cursul anului viitor tehnologia noastra va deveni un adevarat standard in domeniul Internet", a precizat Barkat.

In opinia sa, generalizarea acestei tehnologii va fi impusa de expansiunea rapida a comertului electronic.

Intr-o prima etapa, BackWeb s-a concentrat asupra unei piete restranse, reprezentata de birourile de relatii cu publicul si de companiile de teleshopping.

Ulterior, firma a reusit sa incheie o serie de parteneriate cu cateva grupuri de renume, printre care IBM, SAP, RealNetworks si KPMG. "Speram ca inainte de sfarsitul acestui an sa incheiem noi aliante cu cel putin doua companii foarte importante", a declarat presedintele BackWeb.

Firma isi concentreaza in prezent eforturile in trei directii considerate ca ar oferi cele mai interesante perspective. Prima dintre acestea se refera la utilizarea tehnologiei ca un "canal de transmisie a informatiilor urgente", care asigura difuzarea rapida a mesajelor in cadrul companiilor.

O alta utilizare importanta o reprezinta transmisiunile video in comunicatiile la nivelul marilor grupuri. In fine, ultima aplicatie (probabil cea mai spectaculoasa) se refera la constituirea unei "retele de mesagerie" care asigura "urmarirea" unui client si transmiterea informatiilor catre acesta prin diferite mijloace de comunicatie, de la calculatorul de birou pana la PC-ul instalat la domiciliu si, in caz de nevoie, prin sistemul WAP, pe telefonul mobil sau pe o agenda electronica.

In acest fel, clientii companiei sunt mereu la curent cu ultimele informatii in domeniile care ii intereseaza, fiind scutiti totodata de efortul cautarii datelor respective pe Internet.

Analistii apreciaza ca firma israeliana va obtine profituri incepand de anul viitor. Compania are in prezent o capitalizare bursiera de aproape 650 milioane de dolari si se asteapta sa inregistreze in acest an venituri de 44 milioane de dolari.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO