Business Hi-Tech

Autoritatile americane ar pute bloca tranzactia IBM - Lenovo Group

25.01.2005, 00:00 17

Autoritatile federale americane care reglementeaza activitatea economica ar putea bloca vanzaera catre compania chineza Lenovo Group a diviziei de PC-uri a IBM, unele surse citand chiar motive de "securitate nationala".
Problemele apar tocmai din cauza ca International Business Machiens (IBM) are fabrici pe teritoriul american, iar acest lucru ar putea "oferi oportunitati pentru spionajul industrial", se arata in editia online a BBC. Conducerea IBM a anuntat la finalul anului trecut decizia de a vinde divizia de PC-uri catre compania chineza Lenovo Group pentru aproape 2 miliarde de dolari (1,52 miliarde de euro).
Decizia a fost motivata prin faptul ca afacerea cu PC-uri nu ofera o marja de profit rezonabila pentru o corporatie de nivelul IBM, insa detaliile iesite ulterior la iveala aratau ca divizia de PC-uri inregistrase pierderi de miliarde de euro in ultimii ani. Achizitia acestei divizii ar propulsa Lenovo in topul primilor jucatori pe piata mondiala a PC-urilor, unde oricum se afla in top 10.
Compania chineza a avut anul trecut incasari de 1,8 miliarde de euro, iar profitul s-a cifrat la 155,6 milioane de euro. Decizia de cumpara divizia de PC-uri a IBM a fost vazuta de analisti ca una din primele iesiri a gigantilor chinezi pe piata internationala. La bursa insa, actiunile Lenovo s-au prabusit din cauza zvonurilor ca divizia de PC-uri inregistra pierderi serioase.
Temerile exprimate de analisti din cauza autoritatilor de reglementare din SUA au avut insa efectul contrar. Actiunile Lenovo au crescut luni cu mai bine de sase procente. "Exista un consens in piata ca achizitia diviziei de PC-uri a IBM va avea un impact negativ asupra companiei, asa ca este normal ca posibilitatea blocarii tranzactiei sa ridice pretul actiunilor", a explicat un analist BNP Paribas.
Comitetul pentru Investitii Externe in SUA (CFIUS) analizeaza in prezent tranzactia, iar Bloomberg a anuntat ca Departamentul Justitiei si Departamentul pentru Securitate Interna si-au exprimat de asemenea temerile in legatura cu tranzactia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO