Business Hi-Tech

Autoritatea de protecţie a datelor din Franţa amendează cu 32 mil. euro Amazon pentru sistemul de monitorizare „excesiv de intruziv” al angajaţilor din depozite

Autoritatea de protecţie a datelor din Franţa...

Autor: Adrian Seceleanu

23.01.2024, 21:44 31

Autoritatea franceză de supraveghere a confidenţialităţii datelor, CNIL, a amendat filiala de logistică a Amazon cu 32 de milioane de euro pentru că gigantul american ar fi implementat un "sistem de supraveghere" care este "excesiv de intruziv", scriu Reuters şi portalul Techcrunch.

În special, CNIL s-a concentrat în acest caz pe cititorul de coduri de bare folosit de angajaţii din depozit şi pe practicile de colectare a datelor de către Amazon legate de dispozitivul conectat. Atunci când o comandă este procesată, un operator Amazon preia un produs, îl scanează cu scanerul conectat şi îl pune într-o cutie, astfel încât să poată fi expediat către client. În mod similar, angajaţii folosesc scanerul pentru a stoca articole noi în depozit.
"Au fost instituiţi indicatori care urmăresc timpul de inactivitate al scanerelor angajaţilor. CNIL a decis că este ilegal să se instituie un sistem care măsoară întreruperile de lucru cu o asemenea precizie, ceea ce ar putea impune angajaţilor să justifice fiecare pauză sau întrerupere", a scris autoritatea franceză de reglementare.
Atât "timpul de inactivitate", care indică o perioadă de inactivitate a scanerului de zece minute sau mai mult, cât şi "timpul de latenţă sub zece minute", care urmăreşte întreruperile scanerului între unu şi zece minute, sunt considerate ilegale de către CNIL în ceea ce priveşte prelucrarea datelor. CNIL foloseşte GDPR ca temei juridic al cazului.

Din nou, merită subliniat faptul că CNIL enumeră unele abateri în materie de prelucrare a datelor. Acesta nu este un dosar bazat pe legislaţia muncii, ci un dosar construit pe baza a ceea ce CNIL consideră a fi încălcări ale legislaţiei de prelucrare a datelor prin monitorizarea nelegitimă şi excesivă a lucrătorilor din depozit.

"Prelucrarea acestor doi indicatori înseamnă că angajatul este potenţial obligat să justifice în orice moment că îşi întrerupe scanerul, chiar şi pentru o perioadă foarte scurtă de timp", au spus oficialii CNIL. "Aşa cum a fost pusă în aplicare, prelucrarea este considerată excesiv de intruzivă."

Potrivit autorităţii de reglementare franceze, Amazon utilizează aceste date de performanţă pentru a evalua săptămânal performanţa generală a lucrătorilor săi din depozite.

"CNIL a considerat excesivă păstrarea tuturor datelor colectate de sistem, precum şi a indicatorilor statistici rezultaţi, pentru toţi angajaţii şi lucrătorii temporari, pentru o perioadă de 31 de zile", a scris autoritatea franceză de reglementare.
Compania a publicat o lungă declaraţie în urma amenzii aplicate de CNIL. "Nu suntem deloc de acord cu concluziile CNIL, care sunt incorecte din punct de vedere faptic, şi am putea face apel la decizie", a scris Amazon.

Primul argument al companiei este că Amazon nu este singura companie din industria logistică care foloseşte un sistem conectat de gestionare a depozitelor. În special, compania spune că acesta ajută atunci când vine vorba de echilibrarea încărcăturii între mai multe depozite şi mai multe echipe.

"Dacă ne confruntăm cu un vârf de comenzi, sistemele noastre ne vor ajuta să adaptăm volumul de muncă între echipe, astfel încât să putem continua să procesăm comenzile într-un mod sigur şi eficient", a scris Amazon.
În ceea ce priveşte indicatorul "timp de inactivitate", Amazon va extinde limita: compania va declanşa acest indicator după 30 de minute în loc de 10 minute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO