Business Hi-Tech

Apple isi incurajeaza clientii sa devina jurnalisti radio

05.07.2005, 18:07 10

Producatorul american de echipamente electronice Apple a lansat o versiune imbunatatita a software-ului pentru playerul muzical iPod, care le va permite utilizatorilor sa descarce si sa asculte jurnale radio digitale (podcast-uri), scrie presa internationala.

Podcast-urile sunt emisiuni sau show-uri oferite utilizatorilor spre descarcare si ascultare pe playere digitale. Acestea nu sunt insa transmise prin unde radio, ci prin Internet, sub forma de fisiere MP3.

Noul software, iTunes 4.9, va permite accesul la un director special de pe serverele Apple unde vor fi listate peste 3.000 de programe audio gratuite pe care utilizatorii sa le poata descarca, scrie publicatia americana The Seattle Times. Acesta va fi "unul dintre cele mai mari directoare de podcast din lume, a afirmat un oficial Apple.

"Nu ne-am propus sa devenim proprietarii tuturor show-urilor podcast. Vrem doar sa le oferim oamenilor o modalitate mai simpla de a-si face publice propriile emisiuni", a spus Stan Ng, director de marketing la nivel mondial pentru iPod, citat de BBC.

Noul software este lansat pe piata pentru a combate anumite speculatii despre faptul ca piata playerelor digitale, dominata de compania americana, ar putea fi subminata de noile telefoane mobile inteligente cu functii avansate, care pot fi folosite si ca playere muzicale, scrie presa internationala.

"Telefoanele mobile pot fi considerate o amenintare viitoare, insa situatia ar putea fi aceeasi ca si cea cu telefoanele cu camera foto incorporata - acestea nu au facut sa dispara camerele digitale dedicate", a comentat un analist al companiei de cercetare American Technology Research.

"Producatorii de telefoane mobile au reusit sa castige ceva mai multi utilizatori, dar asta nu inseamna ca vanzarile camerelor digitale au scazut. Acelasi lucru se poate intampla si cu playerele muzicale ale Apple", a adaugat el.

Compania americana si-a anuntat pentru prima data interesul de a intra pe aceasta piata luna trecuta, cand boss-ul Steve Jobs a facut o demonstratie a felului in care iPod-ul le va permite oamenilor sa acceseze, sa organizeze si sa descarce show-urile de tip podcasting.

"Podcast-ul reprezinta urmatoarea generatie a radioului", a afirmat Jobs. iTunes 4.9 va oferi emisiuni cu subiect foarte variat, de la ultimele aparitii in domeniul tehnologiei pana la filme sau astronomie, a adaugat acesta.

Show-urile vor fi oferite de organizatii importante precum BBC, ABC News, Newsweek si ESPN, dar si de site-uri de jurnale personale online (blog-uri) cum ar fi Engadget.com.

iTunes 4.9 va oferi utilizatorilor posibilitatea sa copieze foarte usor emisiunile podcast de pe player pe calculator, indiferent daca acesta este un Mac sau un computer cu sistem de operare Windows, scrie The Seattle Times.

O data cu adoptarea software-ului compatibil cu podcasting-ul, Apple a facut si cateva anunturi despre noi modele ale playerului iPod.

Compania americana va combina linia de playere iPod cu cea de iPod Photo, pentru a oferi tuturor playerelor sale muzicale un ecran color pe care utilizatorii sa se uite la poze sau la scurte filmulete.

Noua gama va contine un iPod cu capacitate de stocare de 20GB pe care pot fi incarcate aproximativ 5.000 de melodii si care se va vinde la pretul de 299 de dolari (aproximativ 250 de euro), si un al doilea model, cu capacitate de 60GB care va costa 399 de dolari (aproximativ 330 de euro) si pe care pot fi memorate 15.000 de melodii, a precizat un oficial Apple.

Aceste modele vor avea ecran cu 65.000 de culori, iar pretul lor va fi aproximativ acelasi cu modelele similare de pana acum, care insa nu aveau ecran color.

Nici editia speciala iPod U2 Edition nu a fost neglijata, Apple anuntand versiunea cu ecran color, care va avea pretul de vanzare de 329 de dolari (aproximativ 272 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO