Business Hi-Tech

Apple face un profit brut de 55% la fiecare iPhone vandut

Apple face un profit brut de 55% la fiecare iPhone vandut

Cum arata iPhone-ul desfacut

04.07.2007, 18:21 31

Compania Apple vinde telefoanele mobile iPhone la un pret retail de peste doua ori mai mare decat costurile de productie, scrie presa internationala citand estimarile realizate de Isuppli Corp., o companie de analiza a industriei IT.
Conform Isuppli pentru cel mai scump model de iPhone, care se vinde pentru 599 de dolari, costurile componentelor si costurile de productie totalizeaza 265,83 dolari. Astfel, excluzand costurile logistice si cele generate de utilizarea unor tehnologii patentate de alte companii, Apple genereaza o marja de profit de peste 55%, sustin reprezentantii iSuppli.
Cel mai mare furnizor al Apple pentru iPhone este compania sud coreeana Samsung Electronics, care detine circa 30,5% din costurile de productie ale iPhone.
Goldman Sachs Group a estimat ieri ca numarul telefoanelor iPhone comercializate de Apple si AT&T in primul week-end de la lansarea pe piata a fost de aproximativ 700.000, de doua ori mai mult decat estimarile initiale ale companiei. Gene Muster, analist la Piper Jaffray, a estimat ca vanzarile iPhone au depasit cota de 500.000 de unitati, de asemenea aceasta cifra reprezentand dublul estimarilor initiale privind volumul de vanzari.
Isuppli estimeaza ca Apple va comercializa 4,5 milioane de telefoane mobile in acest an si mai mult de 30 de milioane pana in 2011.
Steve Jobs, CEO al Apple Computer, a declarat in luna ianuarie a acestui an ca intentioneaza sa vanda 10 milioane de iPhone in 2008, reprezentand 1% din piata mondiala de telefoane mobile.
Interesul urias generat de iPhone a determinat multi americani sa cumpere iPhone pentru a-l revinde, pe ebay.com - cel mai mare site de licitatii online din lume, fiind organizate ieri peste 9.000 de licitatii pentru vanzarea de telefoane Apple.
Desi telefonul mobil este comercializat codat pentru a functiona doar in reteaua AT&T din SUA, entuziasmul si interesul provocat de noul produs Apple au dus la publicarea de anunturi privind vanzarea de iPhone si pe okazii.ro, site local specializat in licitatii online.
Doi utilizatori inscrisi pe okazii.ro (cu pseudonimele newton_keed si lotusantic) au publicat anunturi prin care invita persoanele interesate sa faca "precomenzi" pentru iPhone, la preturi ce ajung la 650 de euro pentru modelul de 8 GB. Anunturile au fost vizualizate de cateva mii de ori de utilizatorii okazii.ro iar cateva zeci au facut deja "precomenzi", unii dintre ei chiar pentru trei unitati. Cei doi utilizatori care au postat anunturile sustin ca telefoanele vor fi aduse in tara necodate din SUA, si ca acestea vor putea fi utilizate in orice retea GSM locala.
Apple iPhone este disponibil in prezent doar in SUA, pe baza unui abonament pe minimum doi ani cu AT&T, planurile tarifare lunare pornind de la 60$/luna. Taxa perceputa de Apple pentru renuntarea la abonament inainte de termenul de doi ani este de 175$.
Compania I.R.I.S., distribuitor exclusiv al produselor Apple in Romania, a anuntat anterior ca nu poate face nicio speculatie privind pretul de vanzare in Romania si data lansarii.
Apple a anuntat ca iPhone va fi lansat in Europa la sfarsitul acestui an, iar mai multe articole aparute in presa internationala relateaza ca firma americana ar purta negocieri in acest sens cu operatori precum Vodafone, France Telecom, Telefonica si T-Mobile. Informatiile nu au fost insa confirmate de niciuna dintre companii.


Doar 265,83 de dolari
Furnizorii si pretul componentelor Apple iPhone:

Samsung Electronics - procesor, memorie flash NAND, cip de memorie DRAM (76,25$)
Balda AG - modul de interfata cu ecranul touch screen (27$)
Epson, Sharp, Toshiba, Matsushita - ecran touch-screen (24,50$)
Infineon - circuitele de radiofrecventa, gestionare a bateriei (15,25$)
Marvell Technology Group - cip Wi-Fi (6,0$)
CSR Plc - cip Bluetooth (1,90$)
National Semiconductor - cip grafic (1,50$)
Sursa: iSuppli



Ultimele stiri despre iPhone pe www.go4it.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO