Business Hi-Tech

Apple cauta sa impuna iPhone 3G pe piata smartphone

11.07.2008, 17:31 21

iPhone 3G, a doua versiune a dispozitivului multi-touch al companiei americane Apple, va fi lansat astazi in 20 de tari, analistii estimand ca atat producatorul, cat si reteaua de operatori telecom cu care colaboreaza vor avea un impact semnificativ asupra pietei terminalelor de tip smartphone, scrie Financial Times.
Obiectivul Apple este de a ajunge pe locul al doilea in topul vanzatorilor de telefoane inteligente, dupa Research In Motion, producatorul dispozitivelor BlackBerry. Apple anticipeaza ca va comercializa zece milioane de unitati pana la sfarsitul acestui an.
Astfel, noul iPhone, compatibil cu standardul de transmitere wireless a datelor HSDPA (3,5G), s-ar putea vinde in patru milioane de unitati in 2008, dupa ce iPhone-ul 2G initial, lansat in urma cu un an in Statele Unite, a inregistrat vanzari de sase milioane de unitati pana cand s-au epuizat stocurile in luna mai, potrivit declaratiilor Apple. Compania va lansa dispozitivul pe o arie geografica mai extinsa, iPhone urmand sa fie comercializat pentru prima oara in tari din Asia, precum Japonia sau Hong Kong.
Apple si partenerii sai au incercat sa elimine o parte din obstacolele care au limitat publicul primului iPhone. Au schimbat in primul rand modelul de business, reducand semnificativ pretul de vanzare si apeland la subventionari din partea operatorilor.
Dispozitivul va fi comercializat la un pret de pornire de 199 de dolari (127 de euro) in Statele Unite, respectiv 99 de lire (124 de euro) in Marea Britanie, sume valabile in cazul incheierii unui contract de servicii pe doi ani. iPhone va fi disponibil si fara abonament, insa va fi cu 400 de dolari (253 de euro) mai scump.
Telefonul va fi compatibil cu aplicatii software dezvoltate de catre terti, iar Apple a regandit si o parte din functiile de baza, in incercarea de a atrage si mai multi utilizatori din mediul de afaceri. Astfel, pe langa functia de navigare prin GPS, produsul va putea accesa servere de mail Microsoft Exchange si va permite stergerea de la distanta a datelor memorate in cazul in care dispozitivul este furat.
Orange Romania, cel mai mare jucator de pe piata locala de telefonie mobila, va incepe sa proceseze precomenzi pentru noul model al terminalului Apple iPhone inainte de data la care aparatul va fi disponibil in oferta operatorului, in toamna acestui an. Operatorul nu a precizat la ce pret va fi comercializat terminalul in Romania. "Facem toate eforturile pentru a aduce cat mai repede clientilor nostri noul iPhone 3G. Un terminal multimedia spectaculos, acesta va exploata din plin oportunitatile oferite de acoperirea Orange 3G si HSDPA", a declarat anterior Vanina Ungureanu, Product Division Manager al Orange Romania. Operatorul urmeaza sa anunte detalii despre data la care va comercializa telefonul mobil, pretul si modalitatile de precomanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO