Business Hi-Tech

Apetitul consumatorilor pentru telefoane scumpe a depasit cele mai optimiste asteptari ale Nokia

13.04.2006, 00:00 19

Actiunile celui mai mare producator de telefoane mobile din lume, Nokia, au atins o valoare record pentru ultimii doi ani, de 17,8 euro, in crestere cu aproximativ 5,2%, in urma anuntului companiei ca pretul mediu de vanzare al telefoanelor Nokia pe pietele internationale a depasit estimarile analistilor, cifrandu-se la aproximativ 103 euro in primul trimestru al acestui an, scrie Bloomberg.

"In ultimul an, preturile telefoanelor Nokia au scazut cu 10%, insa cu cat acestea cresc mai mult cu atat compania va fi mai profitabila", este de parere Mika Heikkinen, director de investitii in cadrul FIM Asset Management. "Faptul ca pretul mediu al telefoanelor Nokia a crescut, depasind estimarile, este o surpriza in piata pentru ca se astepta mai degraba o scadere cauzata de cererea pentru telefoane ieftine din pietele in curs de dezvoltare", a adaugat acesta.

Producatorul finlandez de telefoane a raportat un profit operational reprezentand 13,2% din vanzari in trimestrul al patrulea al anului fiscal trecut, in scadere de la 15,3% din valoarea veniturilor din vanzari, scrie presa internationala. Nokia estimeaza insa ca in aproximativ doi ani, profitul operational va creste, reprezentand 17-18% din veniturile din vanzarea de telefoane mobile la nivel mondial, scrie Bloomberg.

"Avem in plan sa ne concentram pe pietele din Europa si SUA, pe care dorim sa crestem vanzarile de telefoane mobile din gama high-end", a spus Jorma Ollila, director executiv la Nokia.

Anul trecut, Nokia a raportat vanzari de 265 de milioane de telefoane mobile la nivel mondial, cu 28% mai mult decat in 2004. Pentru anul acesta, compania estimeaza ca la nivel mondial se vor vinde aproximativ 915 milioane de telefoane mobile, cu 15% mai mult fata de 2005, crestere datorata in primul rand vanzarilor mai mari pe pietele in curs de dezvoltare din Asia si Africa.

Insa profitabilitatea Nokia a scazut in ultimii trei ani, mai ales datorita faptului ca pe piata a crescut concurenta, iar proportia de telefoane mobile ieftine, vandute pe piete cum ar fi China sau India, a fost tot mai mare, scrie Bloomberg.

In Romania, telefoanele mai sofisticate, cu camera foto, MP3 player incorporat si functii de business sunt cele mai cautate, iar oferta de astfel de modele pe piata a devenit mai variata.

"In ceea ce priveste modelele Nokia, cele mai bine vandute sunt cele de business si cele din seria N (N70, N90, N91 - n.r.), mai ales in ultima perioada", a declarat pentru ZIarul Financiar Sorin Stoica, presedintele grupului Dasimpex, unul din jucatorii de pe piata distribuitorilor de echipamente si accesorii GSM. "Iar romanii sunt in general clienti fideli ai anumitor marci de telefoane mobile si sunt destul de pretentiosi in ceea ce priveste aspectul telefonului mobil pe care il achizitioneaza", a spus recent acesta.

De aceeasi parere este si Aris Karoussos, directorul general al lantului de distributie de telefoane mobile Germanos. "Inregistram o cerere pentru telefoanele cu functii integrate de camera foto si player de muzica, dar si cu conectivitate Bluetooth, o alta caracteristica de care utilizatorii din Romania sunt interesati", a spus acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO