Business Hi-Tech

Apeluri la boicot împotriva Apple, după ce New York Times dezvăluie condiţiile mizere în care lucrează furnizorii iPhone şi iPad din China

Apeluri la boicot împotriva Apple, după ce New York Times dezvăluie condiţiile mizere în care lucrează furnizorii iPhone şi iPad din China

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

29.01.2012, 20:54 1868

O serie de articole publicate de cotidianul american New York Times despre condiţiile mizere în care sunt nevoiţi să lucreze muncitorii din fabricile furnizorilor chinezi care au contracte cu Apple pentru asamblarea unor produse precum iPhone sau iPad - dintre care cel mai cunoscut exemplu este Foxconn, au determinat jurnalişti ai altor publicaţii din SUA, printre care Los Angeles Times, Newsweek sau Forbes să se întrebe dacă utilizatorii elegantelor gadgeturi nu ar trebui să boicoteze produsele firmei, scrie The Guardian.

Articolele din New York Times şi apelurile la un boicot al produselor Apple sunt "un dezastru de PR" pentru companie, scrie publicaţia britanică.

Prin intermediul iPod, iPhone şi acum al iPad, Apple a revoluţionat modul de viaţă al oamenilor din întreaga lume şi şi-a construit şi o armată de susţinători care îi "venerează" gadgeturile. A generat de asemenea şi profituri de miliarde de dolari, în parte datorită preţului mic plătit pentru forţa de muncă din China, notează The Guardian. Dar succesul Apple se bazează în bună parte şi pe reputaţia firmei în rândul tinerilor profesionişti din oraşe şi a unei imagini în general pozitive a companiei. Aceste relatări despre abuzurile la care sunt supuşi angajaţii partenerilor Apple din China reprezintă o ameninţare directă pentru această combinaţie câştigătoare.

Media a prezentat şi în trecut date despre condiţiile dificile de muncă din fabricile cu care Apple lucrează în China, însă articolele din New York Times, care prezintă pe larg noi date, citează mai multe surse şi arată că alte companii IT americane au abordări diferite - care încurajează oferirea unor condiţii mai bune de muncă, au provocat un val de reacţii şi au atras atenţia asupra acestui subiect.

O barbarie

"Ar trebui ca Apple să fie boicotat de consumatori?", sună un editorial publicat de Los Angeles Times. Dan Lyons, un influent colaborator al DailyBeast şi Newsweek scrie de asemenea un text devastator pentru Apple. "Este o barbarie", scrie el despre situaţia angajaţilor care lucrează pentru Apple în China. "În cele din urmă vina nu este a Apple şi a celorlalte companii de electronice, ci a noastră a consumatorilor. Şi în cele din urmă noi suntem cei care trebuie să cerem o schimbare". Şi Peter Cohan, care scrie pentru Forbes, îşi începe un articol punând în discuţie ideea unui boicot al produselor Apple. "Numărul celor care au murit pentru a asambla iPhone sau iPad este şocant de ridicat", spune el.

New York Times despre mizeria din spatele iPhone sau iPad

Citând discuţii directe cu persoane implicate, documente ale companiilor implicate sau ale unor organizaţii care apără drepturile muncitorilor, New York Times a relatat o parte dintre condiţiile de lucru care pun adesea în pericol viaţa lucrătorilor.

Una dintre cele mai îngrijorătoare probleme este desconsiderarea sănătăţii angajaţilor. Cu doi ani în urmă, 137 de angajaţi ai unui furnizor al Apple din estul Chinei au fost răniţi după ce li s-a ordonat să folosească o substanţă otrăvitoare pentru a curăţa ecranele iPhone. pe durata a şapte luni din 2011 două explozii la fabrici în care se lucrează pentru iPad au omorât patru oameni şi au rănit alţi 77.

Apple este adesea cea care descoperă şi cere oprirea abuzurilor din China şi compania a făcut progrese în impunerea unor reguli către furnizorii săi, însă problemele persistă.

"Companiei Apple nu i-a păsat niciodată decât de creşterea calităţii produselor şi de reducerea costurilor de producţie", a declarat Li Mingqi, care a lucrat până în luna aprilie pentru Foxconn, unul dintre cei mai importanţi parteneri ai Apple. Li, care a dat în judecată Foxconn pentru că a fost dat afară, lucra la fabrica din Chengdu atunci când a avut loc explozia care a ucis mai mulţi angajaţi.

După ore în şir de stat în picioare, muncitorii abia merg. Dar bannere amplasate pe pereţi avertizează: "Lucrează din greu astăzi la locul de muncă, sau lucrează mâine din greu să îţi găseşti un alt loc de muncă".

"Ştiam de abuzurile din unele fabrici de patru ani de zile, şi ştim că ele continuă", a declarat un fost executiv Apple sub protecţia anonimatului. De ce continuă atunci să apară probleme? "Pentru că sistemul funcţionează pentru noi. Furnizorii ar schimba totul mâine dacă Apple le-ar spune că nu au altă şansă. Dacă jumătate dintre iPhone-uri ar fi avut probleme, credeţi că Apple ar fi lăsat problemele să continue timp de patru ani ?", a adăugat fostul manager Apple.

Oficial, Apple susţine că odată ce descoperă un abuz cere oprirea lui iar relaţia cu furnizorul poate fi întreruptă. Însă acest lucru se întâmplă foarte rar, şi este aproape imposibil ca parteneriatul cu Foxconn, spre exemplu, să fie oprit, admit, neoficial, reprezentanţi ai companiei. Apple a găsit sute de încălcări ale codului său de conduită din 2007, dar numai 15 furnizori şi-au pierdut contractele.

New York Times spune povestea unui tânăr chinez, Lai Xiaodong, care în anul 2010 şi-a părăsit localitatea natală pentru a merge în Chengdu, un oraş cu 12 milioane de locuitori, pentru a se angaja la o fabrică a Foxconn. Xiaodong voia să strângă bani pentru a cumpăra un apartament, pentru a se căsători.

Tânărul a reuşit să se angajeze la Foxconn iar unul dintre primele lucruri pe care le-a remarcat a fost lumina orbitoare din hala în care lucra. Schimburile se întindeau pe durata a 24 de ore iar luminile erau permanent aprinse. În orice moment mii de lucrători se află în picioare lângă linii de asamblare, sau sunt aşezaţi pe scaune fără spătare, sau aleargă între diferite departamente. După ore în şir de stat în picioare, muncitorii abia merg. Dar bannere amplasate pe pereţi îi avertizează pe cei 120.000 de angajaţi: "Lucrează din greu astăzi la locul de muncă, sau lucrează mâine din greu să îţi găseşti un alt loc de muncă". Apple le cere furnizorilor ca durata de muncă să nu depăşească 60 de ore pe săptămână. Dar la Foxconn durata de lucru e adesea mai mare. Lai ajunsese să lucreze 12 ore pe zi, şase zile pe săptămână, potrivit datelor din statul de plată. În cadrul fabricii au existat situaţii în care angajaţilor li s-a cerut să lucreze continuu, două schimburi. Angajaţii care întârzie sunt uneori obligaţi să scrie scrisori în care admit greşeala.

Adesea 20 de oameni stau într-un apartament cu trei camere

Pentru că avea o diplomă şi lucra mai mult, Lai Xiaodong ajunsese să câştige 22 de dolari pe oră - mai mult decât majoritatea colegilor săi. Când îşi termina schimbul se retrăgea într-o cămăruţă unde aveau loc cu greu o saltea, un dulap şi un birou de unde juca în mod obsesiv un joc online - Fight the Landlord, povesteşte prietena lui, Lou Xiaohong. Condiţiile de odihnă sunt cu mult mai dure, în general, pentru angajaţii companiei: adesea 20 de oameni stau într-un apartament cu trei camere.

Foxconn a negat informaţiile prezentate în articol despre condiţiile de lucru.

În după-amiaza zilei în care a avut loc explozia de la fabrica din Chengdu, Lai Xiaodong şi-a sunat prietena şi s-a spus că nu se pot întâlni aşa cum sperau, pentru că managerul i-a spus că trebuie să lucreze în plus. Lai fusese promovat rapid şi ajunsese responsabil de o echipă care lustruia carcasele de iPad. Hala în care avea loc operaţiunea era zgomotoasă şi plină de praf de aluminiu. Muncitorii poartă măşti şi îşi pun "dopuri" în urechi, dar de oricâte ori ar face duş, sunt imediat recunoscuţi după urmele de aluminiu din păr sau de la colţul ochilor.

iPad abia ce fusese lansat pe piaţă iar cererea era enormă: lucrătorilor li se comunicase că trebuie să livreze zilnic mii de carcase pentru tableta Apple. Se muncea nebuneşte în fabrică. Gure mari de ventilaţie planau deasupra fiecărei staţii de lucru, dar sistemul de ventilaţie nu făcea faţă ritmului de lucru non stop. Praful de aluminiu era peste tot. După două ore de când Lai începuse schimbul, clădirea a început să se zguduie, de parcă ar fi fost un cutremur, apoi a urmat o serie de explozii. Şi au început ţipetele, scrie New York Times.

Patru oameni au murit şi 18 au fost răniţi. Praful de aluminiu este un factor de risc enorm. Familia lui Lai a ajuns la la spital în cele din urmă. Nimeni nu se putea uita la el: 90% din corp era ars. L-au recunoscut după picioare, spune prietena lui. A rezistat două zile şi apoi a murit. După deces, angajaţi ai Foxconn au mers la familia lui Lai Xiaodong şi i-au înmânat un cec de 150.000 de dolari.

Cu două săptămâni înainte de explozie, un grup din Hong Kong avertizase asupra condiţiilor de lucru nesigure de la fabrica din Chengdu, inclusiv asupra problemelor cu praful de aluminiu. "Muncitorii atrag atenţia asupra problemelor provocate de ventilaţia proastă şi echipamentul de protecţia inadecvat", scria în raport. Raportul a fost trimis şi la Apple, dar compania nu a răspuns.

În decembrie 2010, o altă explozie a avut loc la o altă fabrică, în Shanghai - tot din cauza prafului de aluminiu. În explozie au fost răniţi 59 de muncitori.

Pentru familia lui Lai, întrebările rămân. "Nu suntem siguri de ce a murit. Nu înţelegem ce s-a întâmplat".

Apple are aproximativ 63.000 de angajaţi în SUA şi restul lumii, dar alţi aproape 700.000 de oameni lucrează la produsele Apple în special în Asia - la cel mai mare partener de producţie al Apple, Foxconn.

Una dintre fabricile Foxconn, unde se asamblează iPhone-urile, are 230.000 de angajaţi dintre care mulţi lucrează şase zile pe săptămână, câte 12 ore pe zi. Peste un sfert dintre angajaţi lucrează în spaţiile puse la dispoziţie de companie şi cea mai mare parte câştigă mai puţin de 17 dolari pe zi. Scala la care se lucrează e inimaginabilă în SUA. Foxconn poate angaja într-o zi 3.000 de oameni.

Lupta companiilor din întreaga lume de a câştiga un contract cu Apple este furibundă, pentru că un asemenea parteneriat aduce comenzi importante şi o imagine mai bună. Dar regulile Apple sunt dure şi foarte stricte.

După un an Apple vine şi îţi cere să tai preţurile cu 10%

În mod obişnuit Apple le cere furnizorilor să spună cât costă producerea fiecărei piese, ce materiale sunt folosite, de câţi lucrători este nevoie şi ce salarii sunt plătite - absolut toate detaliile sunt solicitate, Apple vrea să ştie totul. Apoi, Apple calculează cât costă producţia piesei şi cât va plăti pe fiecare piesă, iar furnizorilor li se permite un profit minuscul. Astfel că furnizorii încearcă adesea să câştige înlocuind substanţe chimice scumpe cu unele mai ieftine, sau împingându-şi angajaţii să lucreze mai repede şi mai mult, potrivit declaraţiilor făcute de angajaţi ai acestor firme. "Singura modalitate de a face bani cu Apple este să te gândeşti cum să fii mai eficient şi mai ieftin. Pentru că după un an Apple vine şi îţi cere să tai preţurile cu 10%", spune managerul unei companii care a lucrat la lansarea iPad.

Un exemplu: la o fabrică a companiei Wintek din China lucrătorii au intrat în grevă în 2010 de teamă că folosesc substanţe toxice interzise. Investigaţiile au arătat că într-adevăr angajaţii erau forţaţi să folosească substanţe care pot cauza paralizie şi afecta nervii. Angajaţii au relatat că li s-a spus să folosească n-hexan pentru a curăţa ecranele iPhone-urilor pentru că această substanţă se evapora de aproape trei ori mai repede decât alcoolul. O evaporare mai rapidă a substanţei însemna că un lucrător putea curăţa mai multe ecrane într-un timp mai scurt.

"Poţi să stabileşti orice reguli vrei, dar ele n-au nicio valoare dacă nu le dai furnizorilor suficient profit încât ei să-şi poată trata bine angajaţii. Dacă le reduci marjele de profit atunci îi obligi să taie la capitolul siguranţă", a comentat un fost executiv al Apple.

Răspunsul Apple, pe surse

Apple a refuzat să ofere comentarii pentru articolele din New York Times, însă ulterior apariţiei, CEO-ul Tim Cook le-a scris un lung e-mail angajaţilor, care a ajuns şi în presă. Cook le-a scris angajaţilor că Apple ţine la "fiecare angajat din întregul lanţ global de furnizori" şi că "orice sugestie că nu ne pasă este falsă şi ofensatoare; ... asemenea acuzaţii sunt contrare valorilor noastre".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO