Business Hi-Tech

ANCOM anulează procedura pentru acordarea primelor două multiplexe de televiziune digitală terestră

31.08.2010, 14:49 37

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) aoprit licitaţiile aflate în desfăşurare pentru acordarea primelordouă multiplexe de televiziune digitală terestră, respectând astfelhotărârea emisă de Guvern pe data de 11 august, prin care termenulde migrare la televiziunea digitală a fost amânat cu trei ani.

ANCOM precizează că nu a fost consultată la elaborarea actuluinormativ susmenţionat.

Ca urmare a unei Hotărâri anterioare a guvernului, din lunaiunie 2010, ANCOM derula o licitaţie internaţională pentruacordarea licenţelor pentru primele două multiplexe de televiziunedigitală terestră la care s-au arătat interesate să participe şaptecompanii din România şi din străinătate. ANCOM precizează că prinintermediul celor două multiplexe scoase la licitaţie se asigura operioada rezonabilă de simulcast, punerea în funcţiune a acestoraneînsemnând oprirea semnalului analogic şi nedepinzând de oprireasemnalului analogic.

ANCOM a transmis scrisori de informare către cei şaptecumpărători ai caietelor de sarcini cu privire la necesitateaanulării licitaţiilor, anunţându-i totodată că Autoritatea vareturna sumele achitate pentru achiziţionarea caietelor de sarcini.În continuare, ANCOM aşteaptă emiterea în 45 de zile a noiihotărâri a guvernului care va stabili calendarul tranziţiei lateleviziunea digitală, precum şi emiterea celorlalte acte normativecare vor stabili noua procedură de licitaţie, modul în care vor fiacordate licenţele şi taxa de licenţă.

"Odată cu această amânare, România pierde startul cătredezvoltarea unor noi servicii de comunicaţii mobile de bandă largăşi a investiţiilor în acest domeniu, dividendul digital fiind unfactor cheie pentru încurajarea creşterii economice", a declaratCătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.

Odată cu tranziţia la televiziunea digitală terestră seeliberează o porţiune importantă de spectru - dividendul digital -prin intermediul căruia utilizatorii ar putea avea acces laservicii broadband wireless mai bune şi mai ieftine, dar şi la opaletă mai largă de servicii wireless inovative.

Amânarea tranziţiei la televiziunea digitală terestră şi,implicit a eliberării spectrului, duce la întârzierea lansării unorservicii de bandă largă în România şi poate crea premisele măririidecalajului între România şi celelalte ţări din Uniunea Europeanăîn ceea ce priveşte serviciile de acces la internet în bandă largă,arată reprezentanţii ANCOM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO