Business Hi-Tech

Americanii pierd anual miliarde de dolari ca urmare a furturilor de date personale

05.09.2003, 00:00 8

Furturile de date personale s-au diversificat in ultimii ani, hackerii preferand acum sa foloseasca informatiile obtinute ilegal pentru a crea noi conturi bancare, pentru a inregistra carti de credit sau noi conturi la sistemele de plata pe Internet, conform unui raport dat publicitatii de Comisia Federala pentru Comert (FTC).
Peste 3,3 milioane de americani au fost victimele unor fraude legate de crearea pe numele lor a noi conturi bancare, noi carti de credit sau conturi online, pagubele totale produse astfel insumand anul trecut 32,9 miliarde de dolari in randul marilor companii si 3,8 miliarde de dolari in cazul persoanelor particulare, conform oficialilor FTC. Alte 6,6 milioane de cetateni americani au fost victime ale altui tip de frauda, furturile direct din conturile existente. Aici pagubele s-au cifrat la 14 miliarde de dolari in randul marilor companii si 1,1 miliarde de dolari in randul clientilor paticulari. De data aceasta, oficialii nu au mai despartit fraudele in online (prin intermediul retelelor de calculatoare) si offline (de pe strada), ci dupa modul in care actioneaza hotii: creeaza noi conturi sau le golesc pe cele existente.
Comisia americana a preferat sa prezinte datele separat pentru a sublinia faptul ca fraudele prin crearea de conturi noi (din care se fac imprumuturi pana cand se acumuleaza datorii foarte mari) sunt mult mai periculoase decat furturile din conturile existente, paguba fiind in prima situatie mai mult decat dubla. Majoritatea fraudelor (peste 80%) au fost, ca si pana acum, legate de utilizarea frauduloasa a binecunoscutelor cartilor de credit, conform FTC. In ultimi cinci ani, 10 milioane de americani au fost afectati de aceste infractiuni, din totalul de 27 de milioane de oameni care s-au confruntat cu furturile de date personale (online si de pe strada).
 In medie, pierderile cauzate de formarea de noi conturi cu ajutorul datelor furate au insumat peste 10.000 de dolari de fiecare caz - in randul marilor companii, iar in cazul persoanelor fizice media a fost peste 1.000 de dolari. In cazul furturilor din conturile existente, pierderea a fost in medie de 2.000 de dolari pe caz, pentru companii si institutii si 150 de dolari pe caz pentru persoanele fizice, asigura FTC.
Conform studiului realizat de Comisia Federala pentru Comert, numarul cazurilor de frauda legate de formarea de conturi noi nu s-a majorat foarte mult in ultimii ani, in timp ce furturile din conturile existente au fost cu 71% mai numeroase anul trecut fata de cele 12 luni anterioare. FTC a realizat aceste studii intervievand peste 4.000 de oameni, persoane fizice si reprezentanti ai unor companii, in decursul a doua luni. "Astfel de fraude au fost tot timpul in atentia noastra, dar nu se realizase un studiu atat de documentat", a apreciat un resposanbil al FTC.
Documentul mai releva faptul ca furturile de date de identitate sunt mai numeroase pe coasta de vest a Statelor Unite (14% din cetateni le cad victime). la polul opus se afla centrul SUA unde numai 10% dintre cetateni se confrunta cu acest fenomen. Aproximativ 26% dintre cei interogati au spus ca au idee cine ar putea sa fie autorul fraudei, 25% dintre ei fiind siguri ca este un angajat, iar 18% spunand ca este un "amic". dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO