Business Hi-Tech

Alianta pentru constructia primei retele 4G din lume

12.05.2008, 17:21 11

Un consortiu de sapte companii printre care Intel, Google, Comcast si Time Warner au decis sa investeasca aproximativ 3,2 miliarde de dolari (2,06 miliarde de euro) intr-un proiect ce are ca scop constructia unei retele wireless broadband 4G in SUA. Proiectul va fi coordonat de Sprint Nextel si Clearwire si va folosi tehnologia WiMax, scrie presa internationala.
Afacerea va fi detinuta in proportie de 51 la suta de Sprint Nextel, iar conducerea va fi asigurata de o echipa ce il va avea ca lider pe directorul executiv al Clearwire, Benjamin Wolff. Presedintele companiei va fi actualul sef al departamentului tehnologic al Sprint Nextel.
Astfel, cele doua companii americane isi vor reuni operatiunile bazate pe tehnologia WiMax pentru a construi noua companie ce in prezent este evaluata la aproximativ 14,5 miliarde de dolari (9,37 miliarde de euro).
In 1995 Sprint a achizitionat Nextel Communications pentru 36 de miliarde de dolari (23,28 miliarde de euro).
"Acesta reprezinta un moment de cotitura pentru industria de telecomunicatii si Sprint", a declarat Dan Hesse, recent numit director executiv al companiei.
El spune ca prin combinarea resurselor, serviciile WiMax vor fi mult mai rapid disponibile clientilor, iar prezentul proiect ofera posibilitatea majorarii numarului de clienti pentru Sprint, a mai adaugat acesta.
In momentul de fata, numarul de clienti al companiei din Kansas este in continua scadere. Noua companie va utiliza infrastructura wireless deja existenta a Sprint si va fi dezvoltata asa incat pana in 2010 sa serveasca pana la 140 de milioane de persoane.
Tehnologia WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Acces) ofera in teorie rate de transfer mult mai mari decat tehnologia actuala 3G pe distante mai mari si promite costuri mai mici de implementare.
In plus, WiMAX le permite operatorilor sa ofere servicii care sa suporte orice tip de trafic - apel de voce, acces la internet sau televiziune mobila.
Desi Hesse a refuzat sa ofere detalii despre alte eventuale tranzactii, este posibil ca afacerea WiMax sa declanseze un posibil plan de dezvoltare al unitatii Nextel. Aceasta ar putea face compania de telecomunicatii wireless mult mai atractiva pentru potentiali cumparatori precum Deutsche Telekom.
Totusi, schimbarile de management si problemele cu care compania s-a confruntat in ultima vreme au aruncat o oarecare urma de indoiala asupra acestor planuri. Sprint Nextel a lansat anuntul acestui nou proiect in urma cu 18 luni.
Un proiect asemanator a fost inaintat anterior de Sprint Nextel si Clearwire, insa rezultatul a fost unul negativ datorita neintelegerilor dintre parteneri.
Actuala tranzactie ar putea permite o dezvoltare si pentru alte companii precum Motorola sau Samsung, ce ofera echipamentul necesar retelelor wireless de mare viteza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO