Business Hi-Tech

Alianta la varf in sectorul IT polonez

07.09.2000, 00:00 11



Doua din cele mai importante companii producatoare de software din Polonia, Prokom si Softbank, intentioneaza sa incheie o alianta care va include o strategie comuna si coordonarea eforturilor in domeniul cercetarii si dezvoltarii de noi produse.

Primul pas in concretizarea acestei decizii va fi reprezentat de preluarea de catre Prokom a unei cote de aproximativ 10% din actiunile Softbank, operatiune al carei cost este estimat la 29,29 milioane de dolari. In opinia analistilor, aceasta achizitie deschide calea unei fuziuni depline intre cele doua companii, fapt care ar duce la crearea unui adevarat lider regional in domeniul serviciilor IT.

"Punctul forte al acestei aliante consta in complementaritatea aproape perfecta dintre parteneri. In timp ce Softbank este lider in serviciile IT pentru sectorul bancar polonez, Prokom are o prezenta puternica in sectorul public si numara printre clientii sai cele mai mari companii industriale ale tarii", a declarat agentiei Reuters Jacek Radziwilski, analist IT in cadrul Deutsche Bank.

Radziwilski este de parere ca noua entitate rezultata din fuziunea celor doua companii ar putea inregistra anul viitor vanzari de peste 1,7 miliarde de zloti (395 milioane dolari).

Spre comparatie, principalul rival al Prokom de pe piata poloneza, firma ComputerLand, a realizat in acest an vanzari de 0,5 miliarde de zloti (116 milioane dolari).

Impreuna, Prokrom si Softbank ar constitui un grup cu o capitalizare de piata de aproximativ un miliard de dolari. "Alianta dintre cele doua firme va fi suficient de puternica pentru a se impune in cazul licitatiilor organizate de guvern pentru acordarea unor contracte importante", a subliniat Radziwilski.

Prokom detine controlul asupra unuia dintre cele mai importante portaluri poloneze, Wirtualna Polska, in timp ce Softbank este al doilea furnizor de servicii Internet din tara.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO