Business Hi-Tech

Alertă ASF: val de fraude cu platforme online neautorizate de investiţii financiare în criptomonede. Surse: Sesizări numeroase legate de site-ul Merricks Invest, persoane din România au pierdut zeci de mii de euro. Vidul legislativ din jurul “ATM-urilor” bitcoin ajută reţelele de fraudatori

Alertă ASF: val de fraude cu platforme online...

Autor: Adrian Seceleanu

03.11.2022, 12:20 4442

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a emis marţi o informare publică legată de riscurile de a plasa bani în societăţi de investiţii financiare care acţionează online şi care nu sunt autorizate în România în condiţiile în care acestea pot fi de fapt companii care nu sunt autorizate şi reglementate în nicio altă jurisdicţie având de fapt în spate doar reţele de fraudatori al căror scop este să păcălească investitorii să le trimită sume cât mai mari de bani, după care aceştia dispar şi nu mai pot fi contactaţi.

“Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenţia că societăţile din state terţe, care furnizează servicii de investiţii, pot opera în România doar prin înfiinţarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorităţii, cu excepţia cazului în care furnizarea serviciilor se face la iniţiativa exclusivă a clientului. În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de A.S.F.

În ultima perioadă, A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelaţi de persoane care se recomandau reprezentanţi ai unor „brokeri” cu sediul în state terţe şi care le ofereau servicii de investiţii, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceştia nu mai puteau fi contactaţi.

A.S.F. atenţionează potenţialii investitori că utilizarea serviciilor unei entităţi neautorizate nu le va da dreptul la despăgubiri prin Fondul de compensare a investitorilor. Prin urmare, Autoritatea recomandă investitorilor ca, înainte de a investi în diverse instrumente financiare şi, în special, înainte de a utiliza platforme de tranzacţionare online, chiar dacă iniţiativa contactării intermediarului aparţine investitorului în totalitate sau contactarea este efectul unei oferte a acestuia adresate direct sau printr-o terţă parte, să verifice dacă respectiva entitate se regăseşte în Registrul public al A.S.F.

Pe www.asfromania.ro se regăsesc listele tuturor intermediarilor care pot presta servicii de investiţii în România. De asemenea, pe site-ul A.S.F. există şi o pagină dedicată problematicii entităţilor neautorizate, secţiune care conţine informaţii şi recomandări pentru potenţialii investitori şi care pune la dispoziţie, inclusiv, formulare de raportare către A.S.F. a acestor entităţi.

Autoritatea de Supraveghere Financiară subliniază faptul că sunt state terţe unde nu există obligaţia de autorizare pentru societăţile care prestează activităţi de tip „brokeraj”, astfel că aceste entităţi nu au nicio obligaţie legală de protecţie a investitorilor. Prin  urmare, investitorii trebuie să fie conştienţi de faptul că, dacă folosesc serviciile unei entităţi care nu este reglementată şi autorizată, o vor face pe propriul risc. Un exemplu în acest sens este statul Saint Vincent şi Grenadinele, a cărui autoritate competentă atenţionează explicit potenţialii investitori că nu autorizează entităţile locale care intermediază tranzacţii de tip Forex sau tranzacţii cu instrumente financiare de tipul opţiunilor binare.

În ceea ce priveşte monedele virtuale, A.S.F. reiterează faptul că acestea nu sunt considerate instrumente financiare, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018, astfel că entităţile emitente de monede virtuale, tranzacţionarea acestora şi platformele pe care acestea se tranzacţionează nu intră sub incidenţa supravegherii Autorităţii.”, conform A.S.F.

Surse: informarea ASF vine după o creştere a numărului de sesizări legate în special de platforma Merricks Invest. Mirajul câştigurilor cu criptomonede soldat cu pierderi de zeci de mii de euro

Alerta ASF vine în contextul în care autoritatea ar fi primit în ultimele săptămâni un număr în creştere de sesizări de la persoane din România care au transmis mari sume de bani - de ordinul zecilor de mii de euro - către asemenea platforme online, numele care apare cel mai des în sesizări în ultima perioadă fiind cel al unei companii care acţionează sub numele Merricks Invest, au declarat pentru ZF mai multe surse din piaţă. Aceste persoane s-au trezit acum că nu mai au banii în conturi şi nici nu mai pot lua legătura cu persoanele de la aceste site-uri.

Numele Merricks Invest apare de altfel pe site-ul ASF din data de 10 octombrie la rubrica Alerte pentru investitori, cu mesajul că societatea nu este autorizată să ofere servicii de investiţii în România.

Oamenii au fost atraşi de mirajul unor câştiguri fabuloase prin investiţii în criptomonede, metoda folosită fiind aceea de a porni cu investiţii mici, de 250 de euro. După primele transferuri de bani utilizatorilor li se prezentau în cont creşteri spectaculoase ale valorii investiţiei, după care le era recomandată creşterea sumei transmise, pentru ca şi câştigurile să fie mai mari. Iniţial site-urile cer transmiterea banilor către conturi din bănci din alte ţări, după care utilizatorii sunt îndrumaţi să transfere bani către portofele digitale în moneda virtuală Bitcoin.

Aceste fraude sunt facilitate de vidul legislativ care înconjoară funcţionarea unor aparate care transformă sume cash în lei în bicoin, aşa numitele “ATM-uri” sau “bancomate” Bitcoin, unde oricine poate merge şi depune lei care apoi sunt transformaţi în bitcoin şi trimişi la portofolele digitale indicate. Pentru a-şi facilita accesul la bani, aceste site-uri le transmit utilizatorilor - de multe ori persoane în vârstă, nişte coduri QR care conţin detaliile unde să fie transmişi banii. În România sunt mai multe cazuri cu asemenea persoane în vârstă care au transmis zeci de mii de euro către site-ul Merricks Invest şi care acum nu mai au bani în conturi şi nici nu mai pot lua legătura cu aşa numiţii brokeri.

ZF a transmis în data de 2 noiembrie întrebări legate de acest subiect către ASF şi va reveni cu informaţii suplimentare.

Lista ASF a tuturor intermediarilor care pot presta servicii de investiţii în România – aici

Lista de alerte ASF pentru investitori, unde apar companii neuatorizate - aici

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO