Business Hi-Tech

Alcatel da telefoanele mobile pe mana chinezilor

27.04.2004, 00:00 20

Producatorul francez de echipament telecom Alcatel a decis sa isi reogarnizeze divizia producatoare de telefoane mobile prin fuzionarea cu divizia similara a conglomeratului chinez TLC Group.
Noua companie formata astfel va fi detinuta in proportie de 55% de compania chineza, Alcatel ramanand actionar minoritar, cu restul de 45%. Valoarea activelor noului producator de celulare a fost stabilita la 100 de milioane de euro. Fuziunea urmeaza sa fie incheiata in trimestrul al treilea din 2004, spun oficialii Alcatel, citati de La Tribune.
Stirea confirma zvonurile care circulau in ultimele luni in piata, conform carora producatorul francez intentioneaza sa separe de divizia de celulare, ramanand la activitatea mult mai profitabila din sectorul echipamentelor pentru retele de telefonie. Acordul este avantajos pentru Alcatel, spun analistii. TLC va participa la capitalul noii companii cu cash (55 milioane de euro), iar francezii vor acoperi o parte din cheltuieli aducand "un portofoliu important de clienti, laboratoare de cercetare si un departament de marketing specializat". Transferul include de asemenea aproximativ 600 de angajati ai Alcatel, din domeniul cercetarii, precum si o echipa de management care se va ocupa de noua companie.
Conducerea Alcatel considera ca acest acord va fi benefic pentru ca producatorul francez pune astfel piciorul in cea mai mare piata de telefonie mobila din lume, China, iar TLC va putea exporta produsele proprii in Europa si America. "Acest acord ne va permite sa ne concentram asupra solutiilor de comunicare", a apreciat Philippe Germond, director general al Alcatel, citat de cotidianul La Tribune.
Conglomeratul chinez TLC Group este la al doilea acord de acest gen cu o companie franceza. Producatorul de electronice a semnat recent un acord cu Thompson, pentru crearea unei companii in domeniul televizoarelor cu ecrane plate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO