Business Hi-Tech

Afacerile proiectate pe perete se vand bine

18.02.2004, 00:00 19



Mai usoare, mai luminoase si cu rate de contrast tot mai mari, videoproiectoare urmeaza trendul tehnologic si evolutia mediului de afaceri la capitolul vanzari.



Unelte de comunicare, instrumente de studiu si echipamente de divertisment, videoproiectoarele digitale sunt din ce in ce mai accesibile, pretul modelelor entry-level coborand sub 1.000 de euro.



Videoproiectoarele se bucura de o popularitate tot mai mare atat in mediul de afaceri, cat si in sectoarele bugetare, precum educatie si administratie. Pe de o parte, aceste echipamente au devenit instrumente standard ale proceselor de comunicare si educatie, iar pe de alta parte, urmeaza tendinta ascendenta a fenomenului "home cinema", in segmentul de piata SOHO.



Calitatea videoproiectoarelor conditioneaza de multe ori succesul unor prezentari oficiale a unui companii sau aunor produse.



Investitia intr-un echipament performant este conditionata inainte de toate de cunoasterea functiilor si a facilitatilor care influenteaza direct calitatea proiectiei video: rezolutie, luminozitate, rata de contrast, lentile etc. Prezentatorul poate intalni tot felul de obstacole in derularea unei prezentari: de la incompatibilitatea cablurilor si a conectorilor pana la luminozitatea excesiva a salilor si un perturbant zgomot de fond.



Rezolutia nativa a videoproiectorului raspunde pentru calitatea detaliilor prezentarii si trebuie sa raspunda, de semenea unor cerinte specifice fiecarui utilizator. Un proiector cu o rezolutie mai mica beneficiazade un pret redus - sub 1.000 de euro - si poate proiecta imagini de aceeasi stralucire ca si in cazul modelelor cu rezolutii mari. Pentru a stabili care este rezolutia necesara(SVGA, XGA, SXGA etc) managerul IT trebuie sa identifice aplicatiile tipice in care va fi folosit videoproiectorul si mai ales daca detaliile fine sunt cu adevarat necesare sau nu. O supraestimare a necesitatilor va genera costuri aditionale nejustificate. De regula, prezentarile de companie au ca suport video un document realizat in aplicatii de tipul "Powerpoint". Elementele unui ecran vor fi prin urmare texte, grafice si o serie de imagini. Rezolutia SVGA este ideala pentru acest tip de prezentari, fiind in acelasi timp si una economica. In cazul in care prezentarile vor fi insotite de rapoarte, deci de o sumedenie de cifre marunte, este important ca acestea sa fie cat mai clare si mai lizibile. Din acest punct de vedere, o rezolutie XGA este mult mai indicata. Proiectoarele cu o astfel de rezolutie sunt ceva mai scumpe, dar devin din ce in ce mai cerute, de vreme ce rezolutia XGA a devenit un standard pentru ecranele calculatoarelor personale. Cota de piata a acestor echipamente este in crestere, ele fiind tot mai des utilizate la miting-rile organizate in sali mari si foarte mari, in cadrul prezentarilor cu o multitudine de imagini si pentru care proiectia detaliilor este extrem de importanta.



In vederea obtinerii unor imagini clare este important sa se sincronizeze rezolutia ecranului PC-ului cu cea a proiectorului. Daca rezolutia PC este mai mica decat cea a proiectorului, imaginile proiectate isi vor pierde din claritate in urma conversiei, iar investitia intr-un proiector mai scump se va dovedi inutila.



Cat de larg va fi publicul viitoarelor prezentari? O estimare cat mai buna poate duce la o economie importanta a bugetului. In functie de numarul de persoane care vor asista la prezentare si de marimea salii de conferinta, va fi stabilita marimea imaginii proiectate, pentru care va fi nevoie de o luminozitate adecvata. Raportul ideal pret/performanta va fi regasit in categoria proiectoarelor cu o luminozitate cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lumeni. Marea majoritate a videoproiectoarelor SVGA si XGA se inscriu in aceasta sectiune, comportandu-se foarte bine si in sali ce nu ofera conditii ideale pentru prezentare. Gama de videoproiectoare super-performante ofera o luminozitate cuprinsa intre 2.000 si 3.000 de lumeni, aceste echipamente fiind ideale pentru sali largi, oferind mai multa flexibilitate atunci cand lumina ambientala este mai puternica.



Rezolutia si luminozitatea trebuie insotite de o rata ideala de contrast, minimul accepta in prezent fiind de 350:1. Daca se intentioneaza utilizarea proiectorului in sali cu luminile aprinse, este recomandata alegerea unui echipament cu o rata de contrast cat mai mare. La cealalta extrema, se intalnesc videoproiectoare cu rate de contrast de 3000:1, estimate la peste 5.000 de euro si recomandate pentru folosirea in teatre, cluburi si la simpozioane.



Greutatea videoproiectorului devine extrem de importanta atunci cand se urmareste deplasarea cu propriul echipament la conferinte, intalniri de afaceri, sau seminarii. Din acest punct de vedere, aparatele portabile ce cantaresc sub 2,5 kilograme se vor afla in centrul atentiei managerilor si prezentatorilor mobili.



In ultimul an, proiectoarele au cunoscut evolutii tehnologice importante. Au devenit mai luminoase, au rate de contrast mult mai mari, sunt mai usoare, dar si mai ieftine. Utilizatorii urmaresc facilitati noi, care sa le ofere mai multa flexibilitate in timpul prezentarilor. Astfel, proiectoarele wireless ii scapa de problema aranjarii cablurilor de conectare la PC, iar telecomanda cu laser pointer le ofera si mai multa eleganta. O facilitate importanta o reprezinta lentilele cu zoom optic, care ajuta la obtinerea unei proiectii de dimensiuni adecvate ecranului. Un factor de marire/micsorare de 1,2X va putea asigura o modificare cu 20% a dimensiunii proiectiei. In momentul achizitionarii unui videoproiector, trebuie urmarite si alte aspecte: formatele video compatibile (NTSC, PAL, SECAM), tipurile de semnale video, existenta unor porturi multiple de conectare la PC, functiile Digital Keystone, Mute si Picture In Picture.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO