Business Hi-Tech

Adio intimitate, noile generatii de telefoane cu GPS te gasesc oriunde te-ai ascunde

25.10.2007, 14:19 130

Primele lucruri care vin in mintea utilizatorilor sunt, bineinteles, avantajele. Parintii pot profita de sistemul GPS pentru a-si localiza in orice moment copiii, scrie New York Times.
De asemenea, pentru adolescentii dornici sa comunice prietenilor locurile preferate prin intermediul internetului, servicii gen Loopt sau Buddy Beacon sunt considerate perfecte.
Sam Altman, cofondatorul Loopt, in varsta de 22 de ani, declara ca ideea i-a venit la inceputul lui 2005, cand iesea de la un curs in cadrul Stanford. "Doua sute de studenti si-au scos in acelasi timp telefoanele, au sunat pe cineva si au intrebat "Unde esti?". Oamenii vor sa comunice, sa fie conectati cumva", afirma Altman.
Aparitia acestor servicii subliniaza o certitudine a vietii moderne: daca folosind GPS-ul, nu te mai pierzi, noile servicii de telefonie nu te lasa sa te ascunzi.
"La nivelul societatii actuale se petrec o serie de schimbari masive, mai ales in randul tinerilor, carora le este usor sa transmita informatii prin suporturi digitale", declara Kevin Bankston, avocat la Fundatia Electronic Frontier, din San Francisco. "Se pare ca intram intr-o era in care oamenilor le face placere sa monitorizeze actiunile celorlalti. Exista riscuri legate de intimitate si spatiul personal la care nici nu ne-am gandit pana acum", a mai adaugat Bankston.
In ciuda acestor riscuri, aplicatiile practice ale noilor servicii par sa depaseasca ingrijorarile populatiei.
Kyna Fong, absolventa a universitatii Stanford, foloseste Loopt, distribuit de Sprint Nextel. Pentru 2,99 dolari (2 euro) pe luna, Kyna poate detecta locul unde se afla prietenii ei, sub forma unor puncte colorate pe o harta, punctele fiind etichetate cu numele persoanelor respective. De asemenea, prietenii ei care sunt abonati la serviciu o pot localiza la randul lor.
Intr-o seara, Kyna a observat ca persoanele cu care urma sa se intalneasca in oras erau la 65 de kilometri departare si, prin urmare, intarziau. In loc sa-i astepte mai bine de o ora, Kyna si-a reorganizat programul, pentru a ajunge odata cu prietenii ei la locul intalnirii. In cazul in care tanara doreste sa nu fie gasita de anumite persoane, sau pur si simplu doreste sa nu fie detectata, Kyna poate bloca accesul persoanelor din lista Loopt. Unele persoane nu sunt invitate in grupul Loopt, cum este de exemplu cazul mamei ei. "Nu stiu daca imi doresc ca mama sa stie mereu unde sunt", declara fata.
Exista o serie de situatii problematice in legatura cu folosirea unor astfel de servicii de localizare. De exemplu, daca unul dintre membrii unui cuplu decide sa inchida pentru o vreme serviciul, celalalt se va intreba, cu siguranta, de ce a fost luata o astfel de masura. La fel de problematica este si situatia in care un angajator cere salariatilor sa foloseasca programul.
Pana acum, piata serviciilor de localizare prin GPS este una in dezvoltare, cu numai cateva sute de mii de utilizatori, majoritatea studenti. Dar aproape 55% din telefoanele mobile vandute in Statele Unite au aceasta tehnologie deja instalata, ceea ce face folosirea serviciilor de localizare o chestiune de alegere.
Unii utilizatori au gasit noi intrebuintari serviciului. Altman afirma ca un client a cumparat produsul pentru a-si putea localiza parintele bolnav de Alzheimer.
Helio, o firma mica de distributie a serviciului Buddy Beacon, sustine ca managerii folosesc produsul pentru a-si localiza angajatii. Clientii pot opri oricand serviciul de localizare, devenind invizibili pentru oamenii din lista lor. Cu toate acestea, cipul GPS inserat in telefoanele mobile face invizibilitatea o caracteristica relativa.
"Avem de-a face cu componenta Big Brother. Utilizatorii sunt constienti ca daca prietenii din lista ii pot gasi oriunde compania de telefonie ii poate localiza, de asemenea, oricand", afirma Charles S. Govin, analist la Forrester Research.
Companiile telefonice declara ca sunt constiente de problemele ridicate de astfel de servicii. "Daca un serviciu de localizare a prietenilor este perceput ca intruziv, inseamna o bila neagra pentru noi", afirma Mark Collins, vicepresedinte al departamentului consumatori de la AT&T.
Atat Loopt, cat si alte companii ce ofera servicii de localizare declara ca nu inregistreaza datele si locatiile personale ale utlizatorilor lor.
Altman chiar dezvaluie ca Loopt are o strategie de protejare a clientilor de "prietenii nedoriti".
Fiecare utilizator primeste mesaje in mod regulat si aleatoriu in care este intrebat daca o anumita persoana din lista sa ii este in realitate prieten, familie sau coleg. Daca nu este recunoscuta, posibilitatea acelei persoane de a viziona locatiile utilizatorilor chestionati este intrerupta.
Clay Harris, director executiv in domeniul marketing, declara ca foloseste Buddy Beacon de la Helio in mare parte pentru a tine legatura cu prietenul sau Gregory Lotz. Intr-o noapte, Harris a fost placut surprins de prietenul sau care s-a hotarat sa-i faca o vizita surpriza, folosindu-se de Buddy Beacon pentru a-l gasi.
"A incercat sa ma sune, dar eu nu auzeam soneria telefonului. A aparut pur si simplu in barul unde eram cu niste prieteni, facandu-mi o surpriza teribila. Atunci m-am gandit, wow, ce grozava e localizarea asta!"
Harris nu i-ar restrictiona niciodata accesul prietenului lui, dar se gandeste de doua ori inainte sa-i permita unei iubite accesul la reteaua lui sociala. "Mai mult ca sigur ca o fata m-ar intreba imediat de ce ii blochez accesul."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO