Business Hi-Tech

Actiunile Apple au scazut cu 7% ca urmare a problemelor bateriilor iPhone

02.08.2007, 19:07 13

Probleme legate de iPhone se aduna pentu Apple, determinand scaderea cotatiei titlurilor companiei la bursa, insa producatorul Mac-urilor si iPod-urilor se descurca bine pe alte segmente, scrie presa internationala.
Oficialii statului New York au cerut Apple sa modifice design-ul iPhone, astfel incat utilizatorii sa aiba posibilitatea de a schimba bateria dispozitivului, dupa ce, cu cateva zile in urma, avocati ai statului Illinois au intentat o plangere similara.
Apple taxeaza clientii care vor sa-si schimbe bateria de iPhone cu 79 de dolari (57,9 euro) si cu inca 29 de dolari (21,2 euro) pentru inchirierea unui telefon temporar pe perioada reparatiei. Spre deosebire de majoritatea aparatelor electronice de consum, bateria iPhone-ului nu poate fi scoasa de catre utilizator.
"Service-ul pentru un telefon mobil de top nu ar trebui sa fie de categorie inferioara", a declarat Mindy Bockstein, presedintele consiliului de protectie a consumatorului din New York. In plus, ea a cerut Apple sa prezinte termenii contractelor sale cu utilizatorii intr-un mod mai clar atat in magazinele sale fizice, cat si online.
Reprezentantii Apple nu au dorit sa comenteze situatia, in timp ce AT&T, distribuitorul exclusiv al companiei in Statele Unite, a redirectionat toate problemele legate de baterii catre Apple.
Ambele actiuni in justitie acuza atat Apple, cat si AT&T ca au tinut ascuns pretul aferent schimbarii bateriei iPhone pana in momentul in care consumatorii au devenit clienti. In plus, avocatii au precizat ca utilizatorii vor fi nevoiti sa plateasca anual aceasta suma, deoarece bateria dispozitivului suporta doar 300 de cicluri de reincarcare. Apple deja a emis un comunicat prin care anunta ca bateria ar trebui sa reziste mai mult de un an, deoarece are o eficienta de 80% dupa ce a fost incarcata de 300 de ori.
Compania insa considera un ciclu complet de reincarcare numai atunci cand bateria a fost descarcata complet.
iPhone deja a contribuit la profitul Apple, desi a fost lansat cu doua zile inainte de incheierea celui de-al treilea trimestru fiscal. Pentru perioada aprilie-iunie 2007, compania a raportat un profit net de 818 mil. dolari (606,9 mil. euro) si a anuntat ca a vandut circa 270.000 de iPhone-uri. Apple estimeaza ca va comercializa inca un milion de dispozitive pana la sfarsitul trimestrului fiscal curent.
Insa, in urma zvonurilor si discutiilor ca productia de dispozitive iPhone sau iPod ar putea fi redusa, titlurile Apple s-au depreciat cu aproape 7% la bursa, inchizand la 131,76 dolari (96,48 euro).
Desi unii analisti au speculat ca Apple ar putea anunta reducerea productiei unuia dintre dispozitive, nu este clar daca intr-adevar exista o problema in cadrul companiei, ale carei actiuni au crescut cu aproximativ 60% de la anuntarea iPhone-ului la inceputul lunii ianuarie.
Natalie Kerris, purtatorul de cuvant al Apple, nu a avut de facut nici un comentariu. Shaw Wu, analist la American Technology Research, a precizat ca majoritea zovonurilor referitoare la Apple raman neconfirmate, sunt gresite sau valabile pe termen scurt. El a subliniat insa faptul ca Apple a estimat oficial ca va comercializa peste 700.000 de iPhone-uri in trimestrul fiscal curent si 10 milioane anul viitor.
"Din cate am observat, productia de dispozitive iPhone a crescut, deoarece vor livra mult mai multe aparate decat in primele doua zile", a declarat Wu.
Pe de alta parte, businessul pe segmentul de muzica digitala merge bine, Apple anuntand marti ca magazinul de muzica online iTunes a vandut peste trei miliarde de piese digitale. Oficialii companiei au declarat ca iTunes a depasit rivalii Amazon.com si Target, devenind al treilea mare retailer de muzica din Statele Unite.
Pretul unei melodii cumparate de pe iTunes este de 99 de centi.
Compania a lansat ieri o serie de actualizari pentru produsele sale, atat hardware, cat si software. Pe langa actualizarea pentru dispozitivul Wi-Fi AirPort Extreme, Apple a introdus o versiune noua de firmware pentru iPhone, o noua versiune a browser-ului Safari, precum si un Security Update pentru sistemul de operare MacOS X.
iPhone 1.0.1 a fost lansat prin intermediul iTunes si actualizeaza automat dispozitivul atunci cand acesta este conectat la computer. Potrivit oficialilor Apple, actualizarea rezolva cinci probleme de securitate, care ar fi putut compromite dispozitivul.
Anterior, presa internationala a speculat ca cercetatorii din domeniul securitatii IT ar oferi detalii despre o gaura severa de securitate a dispozitivului in cadrul conferintei Black Hat 2007 ce se desfasoara saptamana aceata. Insa, actualizarea pentru iPhone a reusit sa rezolve aceasta problema inainte de conferinta.
Browser-ul Safari 3.0.3, in varianta beta, promite securitate si stabilitate imbunatatite, in timp ce actualizarile de securitate pentru MacOS X afecteaza componente importante ale sistemului de operare.
Potrivit unui reprezentant al Apple, compania va organiza marti o "prezentare de produs", care se va axa pe platforma Macintosh. Aceeasi sursa a mai spus ca prezentarea va avea loc la sediul Apple, insa nu a dorit sa precizeze daca directorul executiv Steve Jobs va fi prezent.
Speculatiile se invart in jurul unui singur produs - iMac, care nu a mai fost actualizat de cand Apple a realizat tranzitia pe procesoare Intel. Un design schimbat sau chiar o varianta neagra a iMac-ului sunt principalele noutati la care se asteapta fanii Apple.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO