Business Hi-Tech

Accenture: Exodul creierelor s-a diminuat, acum IT-ştii au în România oportunităţi ca în Vest

Accenture: Exodul creierelor s-a diminuat, acum IT-ştii...

Autor: Adrian Seceleanu

17.08.2023, 00:07 2084

Specialiştii în IT din România au acum pe plan local oportunităţi de a fi implicaţi în proiecte cu un grad ridicat de complexitate, care presupun şi accesul la tehnologii pe care altădată le-ar fi găsit doar în Occident - pe fondul in­ves­tiţiilor realizate de companii mari inter­naţionale - ast­fel că au mai puţine motive ca în trecut să plece din ţară. „A existat un decalaj între ţările din Europa Centrală şi de Est şi Europa de Vest. Cu toate acestea, acest decalaj se reduce, iar România este acum la egalitate cu companiile occidentale în anumite domenii“, a spus pentru ZF Gianrodolfo Tonielli, country managing director pentru operaţiunile din România ale Accenture.

„Exodul creierelor a scăzut, deoarece generaţiile tinere, fiind martore ale progresului României, nu mai simt nevoia de a migra în străinătate.“ „România a ajuns acum la un nivel comparabil cu cel al altor ţări în ceea ce priveşte activităţile derulate aici şi tehnologiile utilizate, ceea ce a dus la stoparea exodului de creiere“, a adăugat Tonielli.

Salariile medii nete din IT au depăşit pragul de 10.000 de lei (2.000 de euro), după ce au crescut susţinut în ultimii ani, acesta devenind sectorul cu cei mai bine platiţi oameni din economie.

Accenture a ajuns în România la un număr mediu de peste 3.000 de angajaţi şi a raportat pentru principala sa entitate afaceri de aproape 700 mil. lei pentru 2022, în creştere cu 17% faţă de anul precedent.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO