Business Hi-Tech

A ajuns la final dominatia Statelor Unite asupra Internetului?

05.10.2005, 18:24 14

Statele Unite au fost izolate in momentul in care au incercat sa apere monopolul pe care il detin asupra Internetului, intr-un moment in care Uniunea Europeana si alte tari pretind o parte din piata, scrie EU Business.

"Cand vine vorba de guvernarea Internetului, exista diferente de opinie", a declarat presedintele Sindicatului International al Telecomunicatiilor (ITU).

"Statele Unite insista ca actualul statu-quo sa fie mentinut. Alte tari sunt de parere ca acest lucru ar trebui sa se schimbe", a continuat acesta.

Numele domeniilor de pe Internet, precum com, org sau int, sunt stabilite de catre cateva companii private din Statele Unite, dintre care cea mai importanta este Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, care este supravegheata direct de guvern.

"Pe masura ce Internetul devine o infrastructura accesibila maselor, toate natiunile isi doresc sa capete un sentiment de proprietate", a declarat secretarul general al ITU, Yoshio Utsumi. "Iar in momentul in care sediul este dominat de o companie sau o tara, atunci simtul proprietatii ar putea disparea. Astfel, multe tari au declarat ca este nevoie de o democratizare sau internationalizare a sediului central", a continuat acesta.

Utsumi a declarat ca in urma unei "schimbari radicale de pozitie", Uniunea Europeana a cerut un forum international care va include atat sectoarele publice, cat si private.

Utsumi crede ca aceasta functie va fi preluata de ITU in cazul in care tarile vor fi de acord. Sindicatul cu sediul la Geneva, cel mai vechi organism international, este o ramura a Natiunilor Unite, in care guvernele si sectorul privat coordoneaza retelele globale de telecomunicatii.

Dar, conform lui Utsumi, Statele Unite au declarat clar ca "sub nici o forma nu se va lua nici o masura care sa afecteze securitatea si stabilitatea sistemului de denumire a domeniilor de Internet".

Disputa a facut aproape imposibil pentru comitetul preparator sa ia o decizie la intalnirea de vineri, conform prese-dintelui comitetului, Janis Karklins.

Aceasta inseamna ca se va tine o alta sedinta preparatoare inainte de intalnirea din perioada 16-18 noiembrie, unde vor lua parte 40 de presedinti de state.

In cazul in care nu exista o intelegere, unele tari vor fi tentate sa isi creeze propriul sistem de domenii pentru a ocoli sistemul american. "In cazul in care va exista un nou sistem de nume de domenii, intrebarea va fi daca va putea interopera cu actualul sistem", argumenteaza Karklins. "Daca nu este cazul, valoarea Internetului va scadea", a conchis acesta.

cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO